YANDAN SUALMA YAPILARINDA KATI MADDE GİRİŞİNİN ÖNLENMESİ - ÖZSOY, M.ŞEFİK (Fırat Üniveristesi, 1993)
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi YANDAN SUALMA YAPILARINDA KATI MADDE GİRİŞİNİN ÖNLENMESİ M.Şefik ÖZSOY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü inşaat Mühendisliği Anabil im Dalı 1993.Sayfa:86 Yanal sualma yapısı Türkiye'de en çok uygulama bulan klasik bir sualma türüdür. Hatalı tasarım sonucu olarak islet meye açıldıktan kısa bir süre sonra fonksiyonunu kaybeden su alma yapıları uygulamada sık sık karşılaşılan olumsuz durumlardır. Türkiye'deki akarsulardan sualmada en çok kullanılan sistem olması ve sürekli sürüntü maddesi taşıyan akarsularda sekonder akım teşekkülü ile sualma ağzına doğru biriken katı maddelerin giriş eşiğinin altına yerleştirilen bir yıkama kanalı ile sürekli yıkanarak, sualma ağzından daha az katı mad denin geçmesini sağlamak.çalışmamın esasını teşkil eder.Bu nedenle bir sualma modeli yapılarak giriş eşiği altına yıkama.II kanalı yerleştirilmiş ve çakıl geçidinin acık ve kapalı olma durumlarına göre sisteme tesirleri araştırılmıştır. Bu çalışmadaki amaç: yanal sualma yapılarının katı mad de yönünden uygun projelendirilmesini sağlayacak tasarım ilkelerini belirlemek ve bazı yeni özel düzenleme biçimlerini tanıtmaktır. ANAHTAR KELİMELER: Sualma yapısı.sürüntü maddesi, sekonder akım. konsantrasyon, dane çapı, sürükleme gerilmesi. akım yönü, kabartma yüksekliği, kurb.
The Prevention of sediments entrace in the side intake structures
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering