SIÇAN OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK MODELİNDE BEYİN NİKOTİNİK REEPTÖRLERİNİN ROLÜNÜN ARAŞTIRILMASI - TÜRK, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), insanları hayatları boyunca etkileyen, genellikle engelleyici semptomları olan, kronik psikiyatrik bir hastalıktır. Çalışmamızda sıçanlarda D2 dopamin (DP) reseptör agonisti olan quinpirole (QNP) kullanılarak oluşturulan OKB modelinde beyin nikotinik reseptör gen ifadelerinin incelenmesi ve spesifik nikotinik reseptör agonistleri olan sistisin (CYT), GTS-21 ve SİB-1508Y tedavi etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Her grupta 12 hayvan olacak şekilde toplam 60 adet Wistar Albino erkek sıçan kontrol (K) , QNP (0,2 mg/kg/dört günde bir), QNP+CYT ve QNP+GTS-21 ve QNP+SİB-1508Y olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Hastalığın oluşumu için 45 gün boyunca QNP subkutan olarak uygulandı. 45 günün sonunda 12 gün boyunca nikotinik asetilkolin reseptör (nAChR) agonistleri olan CYT (3mg/kg/gün, sc), GTS-21( 3mg/kg/gün, oral gavaj) ve SIB-1508Y (10mg/kg/gün;sc) uygulamaları yapıldı. Korteks, striatum ve hipokamüs dokularında nAChR ile ilişkili genlerin mRNA düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PCR) ile ve total beyinde DP, serotonin (ST) ve asetilkolin (ACH) düzeyleri ELİSA yöntemi ile değerlendirildi. Değerlendirilen üç beyin bölgesinde QNP'nin nikotinik asetilkolin ifadelerini değiştirdiği ve tedavi gruplarında bu değişimlerin belirli oranda normalize edildiği gözlendi (p<0,05). Beyin DP düzeylerinin K ve QNP gruplarına göre SIB-1508Y grubunda ve QNP grubuna göre ise CYT grubunda da anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir (p<0,05). Beyin ACH düzeylerinin K ile karşılaştırıldığında sadece QNP+SIB1508Y grubunda anlamlı olarak arttığı gösterilmiştir (p=0,008). QNP'nin açık alan testinde değerlendirilen 13 farklı davranıştan 10'nunu bozduğu, tedavi amaçlı kullanılan GTS-21 ve SIB-1508Y'nin iki davranışı ve CYT'nin ise 7 davranışı düzelttiği belirlenmiştir. Literatür verilerine göre mevcut çalışma QNP sıçan OKB modelinde nikotinik asetilkolin ifadeleri ve agonistlerinin tedavi edici etkinliğinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Tedavi etkinliği en yüksek düzeyde olan CYT'nin bu etkilerinde nikotinik asetilkolin gen ifade normalizasyonu ve DP düzeylerini normalize ederek gerçekleştirebileceği muhtemeldir. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Quinpirole, Beyin, Nikotinik Asetil Kolin Reseptörleri, Dopamin

In our study, obsessive-compulsive disorder (OCD) was induced by using quinpirole (QNP) , a D2 dopamine (DP) receptor agonist in rats. The aim of this study was to investigate brain nicotinic receptor gene expression in these rats and to investigate the treatment efficacy of specific nicotinic receptor agonists, cysticin (CYT), GTS-21 and SIB-1508Y. A total of 60 Wistar Albino male rats were divided into five groups as control (K) , QNP (0.2 mg / kg / once every four days), QNP+CYT and QNP+GTS-21, QNP+SIB-1508Y. At the end of 45 days, CYT (3mg / kg / day, sc), GTS-21 (3mg / kg / day, oral gavage) and SIB-1508Y (10mg / kg / day; sc) which are nicotinic receptor agonists were administered for 12 days. mRNA levels of nicotinic receptor-related genes in cortex, striatum and hypocamus tissues were evaluated by Quantitative Real Time-Polymerase Chain Reaction (qRT-PCR) and DP, serotonin (ST) and acetylcholine (ACH) levels in total brain were evaluated by ELISA. It was observed that QNP changed nicotinic acetylcholine reseptor (nAChR) expression in the three brain regions evaluated and these changes were normalized to a certain extent in the treatment groups (p <0.05). It was determined that brain DP levels increased in SIB-1508Y group compared to K and QNP groups and significantly increased in CYT group compared to QNP group (p <0.05). Brain ACH levels were significantly increased only in the QNP+SIB1508Y group compared to the K group (p = 0.008). It was determined that QNP disrupted 10 of the 13 different behaviors evaluated in the open field test, GTS-21 and SIB-1508Y used for treatment corrected two behaviors and CYT corrected 7 behaviors. According to the literature data, the present study was the first to evaluate the therapeutic efficacy of nAChR expressions and nAChR agonists in the "QNP rat OCD model". It is likely that CYT, which has the highest therapeutic efficacy, can achieve these effects by normalizing nAChR gene expression and DP levels. Keywords: Obsessive Compulsive Disorder, Quinpirole, Brain, Nicotinic Acetyl Choline Receptors, Dopamine
Investigation of the role of brain nicotinic reeptors in rat obsessive compulsive disorder model
Keywords: Tıbbi Biyoloji