AB YEŞİL MUTABAKAT HEDEFLERİNE UYGUN GELİŞTİRİLEN STEAM ETKİNLİKLERİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YARATICI PROBLEM ÇÖZME ÖZELLİKLERİNE, İKLİM OKURYAZARLIKLARINA VE ÇEVRE FARKINDALIKLARINA ETKİSİ - ASİLTÜRK, YAĞMUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Araştırmada, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat (ABYM) hedeflerine uygun geliştirilen STEAM etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin yaratıcı problem çözme özellikleri, iklim okuryazarlıkları ve çevre farkındalıkları üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılarak amaca uygun örnekleme yoluyla 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı Diyarbakır Güleçoba Aşikan Ortaokulu'nda öğrenim gören 51 yedinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kapsamında kontrol grubunda çevre eğitimleri ile birlikte mevcut ders kitabı doğrultusunda dersler yapılırken deney grubunda ek olarak AYM hedefleri doğrultusunda STEAM etkinlikleri yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri; deney ve kontrol grubuna ön son olarak uygulanan, Yaratıcı Problem Çözme Özellikleri Envanteri (YPÇÖE), İklim Okuryazarlığı Ölçeği (İOÖ) ve Çevre Eğitimi Kavramları Farkındalık Ölçeği (ÇEKFÖ) ile toplanırken nitel veriler; deney ve kontrol gruplarına uygulanan yarı yapılandırılmış mülakatlar ve deney grubu öğrencilerinin süreç günlükleri ile toplanmıştır. Nicel verilerinin analizinde SPSS25 paket programı, mülakatların analizinde içerik analizi, haftalık günlüklerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. AYM hedeflerine yönelik STEAM eğitiminin, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin çevre eğitimi kavramları farkındalıkları son test puanları arasında (U=271.50, p>0.05) anlamlı bir farklılık yaratmadığı bulunmuştur. Ancak öğrencilerin yaratıcı problem çözme özellikleri (U=165.50, p<0.05), iklim okuryazarlığı (z=157.50, p<0.05) son test puanları arasında anlamlı bir farklılık yarattığı görülmüştür. Öğrenciler mülakatlarında ve günlüklerinde çevre farkındalığı, iklim okuryazarlığı ve problem çözme becerileriyle beraber birçok becerilerinin geliştiğini sıklıkla belirtmiştir. Sonuç olarak ABYM hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen STEAM etkinliklerinin, öğrencilerin problem çözme becerilerini desteklediği, öğrencilerde çevre ve iklim konularına yönelik birçok becerilerinin kazandırılmasında etkili olduğu söylenebilir.

n the research, the effects of STEAM activities developed in accordance with the European Union Green Deal (EUGD) targets on secondary school students' creative problem-solving characteristics, climate literacy and environmental awareness were examined. The research was conducted with 51 seventh grade students studying at Diyarbakır Güleçoba Aşikan Secondary School in the 2022-2023 academic year, using a convergent parallel design from mixed method designs, through purposeful sampling. Within the scope of the research, environmental training and lessons were given in line with the existing textbook in the control group, while STEAM activities were additionally carried out in line with the AYM targets in the experimental group. Quantitative data of the research; Qualitative data were collected with the Creative Problem Solving Characteristics Inventory (CPSCI), Climate Literacy Scale (CLS) and Environmental Education Concepts Awareness Scale (EECAS), which were applied to the experimental and control groups as a pre-post; It was collected through semi-structured interviews applied to the experimental and control groups and the process diaries of the experimental group students. SPSS25 package program was used to analyze the quantitative data, content analysis was used to analyze the interviews, and descriptive analysis was used to analyze the weekly diaries. t was found that STEAM education for EUGD goals did not create a significant difference between the post-test scores of environmental education concepts awareness of the experimental and control group students (U=271.50, p>0.05). However, it was observed that there was a significant difference between the students' creative problem solving characteristics (U = 165.50, p < 0.05) and climate literacy (z = 157.50, p < 0.05) post-test scores. Students frequently stated in their interviews and diaries that many of their skills improved, including environmental awareness, climate literacy and problem-solving skills. As a result, it can be said that STEAM activities carried out in line with EUGD goals support students' problem-solving skills and are effective in providing students with many skills regarding environment and climate issues.
The effects of STEAM activities developed in accordance with EU Green Deal goals on secondary school students' creative problem solving characteristics, climate literacy and environmental awareness
Keywords: Eğitim ve Öğretim