Osteoporoz tanısında kemik mineral yoğunluğu ölçümü - Kocaoğlu, Seher; Ceceli, Esma; Yorgancıoğlu, Z. Rezan (My University, 2003)
Son yıllarda osteoporoz gündemde olup, hastalara yoğun olarak kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümü istenmektedir. Amacımız,belli bir süreç içerinde, kemik mineral yoğunluğu çekilen hastaların klinikler bazında tanı ve ön tanılarının dökümünü yapıp, osteoporoz açısından değerlendirmekti. Kemik mineral dansitometre ünitesinde 6 ay süresince çekimleri yapılan toplam 202 hastanın yaş, boy, kilo,menapoz yaşları ile istemin yapıldığı klinikler ve hastaların tanıları ve Lunar DPX (6956) DEXA cihazı ile çekilen lomber (L2-L4) ve femur (boyun,wards) KMY değerleri kaydedildi. KMY değerleri, WHO'a göre normal, osteopenik ve osteoporotik olarak sınıflandırıldı. Hastaların 105'li Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinden (FTR), 80'li Kadın Hastalıkları ve Doğum(KD), 7'si Endokrin, 3'ü İç Hastalıkları, 2'si Ortopedi veTravmatoloji, 2'si Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, 2'si Nöroloji ve 1'i Enfeksiyon Hastalıkları kliniğinden ölçüm istemi yapılmıştı. FTR kliniğinden istem yapılıp çekilen hastaların %56'sı osteoporoz tanılı olup; KMY ölçümü sonrasında lomber değerlere göre %36'sında, femur değerlerine göre %18.6'sında osteoporoz saptandı. KD kliniğinden menopozda oldukları için istem yapılıp çekilen hasta oranı %62.5 iken; bu hastaların lomber KMY değerlerine göre %17.5 ve femur değerlerine göre %4.1'inde osteoporoz tespit edildi. Sonuç olarak, osteoporoz tanısını koymada DEXA şu sıralar en çok kullanılan yöntemdir. Ancak ülkemiz koşullarında endikasyonun doğru konularak uygun hastalarda istem yapılması görüşündeyiz.
Keywords: Tanı; Osteoporoz; Kemik yoğunluğu; Densitometri