Algılanan Gelecekteki İstihdam Edilebilirliğin Gelecek Kaygısı Üzerine Etkisi: Sağlık Yönetimi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma - Gökkaya, Duygu; Erten, Şerafettin (Fırat University, 2024)
Bu çalışmanın amacı Türk üniversitelerinde sağlık yönetimi alanında eğitim gören lisans ve ön lisans öğrencilerinin algılanan gelecekteki istihdam edilebilirliklerinin gelecek kaygıları üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bunun yanında öğrencilerin algılanan gelecekteki istihdam edilebilirlik ve gelecek kaygısı düzeyleri arasında demografik değişkenler bağlamında bir farklılığın bulunup bulunmadığı da araştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda algılanan gelecekteki istihdam edilebilirliğin gelecek kaygısı üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı ancak düşük bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Algılanan gelecekteki istihdam edilebilirlik ölçeğinin alt boyutlarının gelecek kaygısı üzerindeki etkisine de bakılmış ve algılanan gelecekteki iletişim ağı, eğitim kurumunun beklenen itibarı ve algılanan gelecekteki beceriler boyutlarının gelecek kaygısını negatif ve istatistiksel olarak anlamlı yordadığı görülmüştür. Demografik değişkenler bağlamında ise sadece cinsiyet değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Kadınların gelecek kaygısı erkeklerden da yüksektir. Bu sonuçlar çerçevesinde Türk üniversitelerinde sağlık yönetimi alanında eğitim gören lisans ve ön lisans öğrencilerinin algılanan gelecekteki istihdam edilebilirlik düzeylerinin yüksek olduğunu ve gelecek kaygılarının büyük kısmının farklı etkenler tarafından şekillendiğini söylemek mümkündür.

This study aims to analyze the effect of perceived future employability on future anxiety of undergraduate and associate degree students studying healthcare management in Turkish universities. In addition, whether there is a difference between students’ perceived future employability and future anxiety levels in the context of demographic variables was also investigated. As a result of the findings, it was determined that perceived future employability has a negative and statistically significant but low effect on future anxiety. The effect of the sub-dimensions of the perceived future employability scale on future anxiety was also examined, and it was found that the dimensions of perceived future communication network, expected reputation of the educational institution and perceived future skills predicted future anxiety negatively and statistically significantly. In the context of demographic variables, a statistically significant difference was found only in the gender variable. Future anxiety of women is higher than that of men. Within the framework of these results, it is possible to say that the perceived future employability levels of undergraduate and associate degree students studying healthcare management in Turkish universities are high, and most of their future concerns are shaped by different factors.
THE EFFECT OF PERCEIVED FUTURE EMPLOYABILITY ON FUTURE ANXIETY: A STUDY ON HEALTHCARE MANAGEMENT STUDENTS
Keywords: Education Policy; Eğitim Politikası