IRAK (1908-1923) - DUMAN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2003)
Doktora Tezi Irak (1908-1923) Selçuk DUMAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 20O3 s:242 Irak'ı Bağdat, Basra ve Musul üçgeninde düşünerek, bir giriş yedi bölümden oluşan bir tez meydana getirdik. Girişte; Irak adı, coğrafi yapısı ve tarihi gelişimi milattan önceki yıllardan başlatılarak Osmanlı'nın son dönemine kadar getirilmiştir. Birinci bölümde; II. Meşrutiyet'in ilam, II. Meşrutiyet dönemindeki siyasi gelişmeler ve kurulan siyasi partiler sosyal boyutlarıyla birlikte incelenmiştir. İkinci bölümde; II. Meşrutiyet dönemi Irak'taki etnik sosyal ve ekonomik durum incelenmeye çalışılmış ve Irak halkının sosyal yapısı ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde; Büyük Devletlerin (İngiltere, Almanya, Rusya, Fransa) Irak'taki fealiyetleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde; Birinci Dünya Savaşı döneminde Irak'taki savaş durumu ve tarafların kayıpları aktarılmıştır. Beşinci bölümde; Savaş dönerninde Irak'taki halkın tutumu,azmlıklann davranışları ve casusluk faaliyetleri incelenmiştir. Akıncı bölümde; Bağdat'ın işgalinden krallık dönemine Irak'taki İngiliz yapılanması ve oluşan tepkiler anlatılmıştır. Yedinci bölümde; Faysal'ın Irak Krallığına seçilmesi ve onun yaptığı yönetim yapılanması ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Irak, Bağdat, Basra, Musul, Faysal, Halil Paşa, Nurettin Bey, Golç Paşa, Ali İhsan Sabis, Kut.
Iraq (1908-1923)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History