Siklosporin a kaynaklı karaciğer hasarına karşı Borik Asit'in bazı protein sinyal yolaklarına etkisinin araştırılması - Ekşi, Beyza Nur (Fırat Üniveristesi, 2026)
Yapılan çalışmalarda, borik asidin (BA), DNA hasarını azaltabileceği, oksidatif stresi baskılayabileceği ve anti-inflamatuar özellikler gösterebileceği belirtilmiştir. Bu çalışmada, Siklosporin A (CsA)'nın neden olduğu karaciğer toksisitesine karşı BA'nın koruyucu etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, 32 adet sıçan kullanılmıştır. Gruplar: (1) Kontrol Grubu: Standart diyet ile beslenen grup, (2) BA Grubu: BA (15 mg/kg CA, oral gavaj) verilen grup, (3) CsA Grubu: CsA (15 mg/kg CA, ip) verilen grup, (4) CsA + BA Grubu: CsA (15 mg/kg CA, ip) + BA (15 mg/kg CA, oral gavaj) verilen grup şeklinde ayarlanmıştır. Sıçanlar 8 hafta sonra dekapite edilerek karaciğer dokuları alınmış ve derin dondurucuda analizleri yapılıncaya kadar muhafaza edilmiştir. Karaciğer dokusunda MDA, GSH, GSH-Px ve CAT analizleri spektrofotometre ile TNF-α, Nrf-2, Keap1, HO-1, Kaspaz-3 ve IL-6 proteinlerin ekspresyon seviyeleri Western Blotlama teknikleri ile belirlenmiştir. Ayrıca, karaciğer dokusu histopatolojik olarak incelenmiştir. Bulgularımızda, CsA+BA ile tedavi edilen grupta MDA seviyesinin CsA grubuna kıyasla önemli ölçüde azaldığı, GSH seviyesi, GSH-Px ve CAT aktivitelerinin ise arttığı; TNF-α, Keap1 ve IL-6 proteinlerinin ekspresyon seviyelerinin azaldığı, Nrf-2, HO-1 ve Kaspaz-3 ekspresyon seviyelerinin ise arttığı görülmüştür. Histopatolojik bulgularda, CsA grubunda karaciğer dokusunda hasar oluştuğu, CsA+BA uygulanan grupta ise hasarın azaldığı gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, BA'in sıçanlarda karaciğer hasarı üzerine koruyucu ve iyileştirici etkide bulunduğunu göstermektedir.

Studies have shown that boric acid (BA) can reduce DNA damage, suppress oxidative stress, and exhibit anti-inflammatory properties. This study aimed to investigate the protective effect of BA against liver toxicity caused by Cyclosporin A (CsA). In this study, 32 rats were used. The groups were arranged as follows: (1) Control Group: Group fed a standard diet, (2) BA Group: Group given BA (15 mg/kg CA, oral gavage), (3) CsA Group: Group given CsA (15 mg/kg CA, ip), (4) CsA + BA Group: Group given CsA (15 mg/kg CA, ip) + BA (15 mg/kg CA, oral gavage). After 8 weeks, the rats were decapitated, liver tissues were collected, and stored in a deep freezer until analysis. In liver tissue, MDA, GSH, GSH-Px, and CAT were analyzed with spectrophotometer, while the expression levels of TNF-α, Nrf-2, Keap1, HO-1, Caspase-3, and IL-6 proteins were determined using Western Blotting techniques. Additionally, liver tissue was examined histopathologically. Our findings showed that in the group treated with CsA+BA, MDA levels were significantly reduced compared to the CsA group, while GSH levels, GSH-Px and CAT activities increased; TNF-α, Keap1, and IL-6 protein expression levels decreased, while Nrf-2, HO-1, and Caspase-3 expression levels increased. Histopathological findings indicated liver tissue damage in the CsA group, while the damage was reduced in the CsA+BA group. These results demonstrate that BA has a protective and ameliorative effect on liver damage in rats.
Investigation of the effect of boric acid on some protein signaling pathways against cyclosporine a-induced liver injury
Keywords: Biyoloji