Perlit ve Pomzadan Üretilen Filtrelerin İs Partikülleri Üzerine Etkisinin Deneysel Araştırılması - Yüksel, Erkan; Yüksel, Erkan (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı pomza ile perlit karışımı kullanılarak oluşturulan filtreleme ile oluşturulan konvertörlerinemisyon değerleri üzerindeki etkisini incelemektir. Perlit ve pomza malzemeleri ayrı ayrı temin edilerekbirbirlerine yüzde oranlarıyla karışımının sağlanarak filtreleme özelliklerinin tespiti hususunda çalışmayapılmıştır.Bu çalışmanın amacı iş sağlığı ve güvenliği yönünden ve benzer tehlikeler açısından egzoz çıkışkısmından çevreye yayılan zararlı gazların insan sağlığı ve çevreye etkileri açısından zararlarının minumumseviyeye indirilmesi ve insanlar sağlığı üzerindeki etkilerinin azaltması amaçlanmaktadır. Araştırma sonucundaduman koyuluk (islilik) oranının yük miktarıyla doğru orantılı bir şekilde arttığı, dizel partikül filtrelerindegenleştirilmiş perlite oranla, pomza taşı kullanımının duman koyuluk (islilik) oranını daha fazla azalttığı vesıcaklık değerleriyle doğru orantılı olarak filtreleme özelliğinin arttığı tespit edilmiştir.
Keywords: Çevre Mühendisliği