KAOTİK SİSTEMLERİN KONTROLÜ İÇİN BİR ARABİRİM TASARIMI - ELHÜSEYYAN, USAME (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, otonom, otonom olmayan, yüksek dereceli ve çoklu çekerli olmak üzere farklı özellikte ve dinamikte 21 kaotik sistemin, klasik PID, Doğrudan Geri Beslemeli Kontrol, Pasif Kontrol ve Kayan Kipli Kontrol gibi 4 farklı kontrol yöntemi ile her bir sistemin kontrolü sağlanmıştır. Bu çalışmada, MATLAB/SIMULINK ve Grafik Kullanıcı Ara Birim araç kutusu ile bir kullanıcı ara birimi tasarlanmış ve 84 farklı uygulama gerçekleştirilerek uygulanan kontrol yöntemine göre oturma zamanı, kalıcı durum hatası, maksimum aşma gibi sonuçlar birbiriyle karşılaştırılarak seçilen kaotik sisteme en iyi performansa sa-hip kontrol yönteminin bulunması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolar yardımı ile incelenebilmesi için ayrıntılı veriler içerecek şekilde sunulmuştur.

In this study, the control of 21 chaotic systems with different characteristics and dynamics—including autonomous, non-autonomous, high-order, and multi-scroll systems—was achieved using four different control methods: classical PID, Direct Feedback Control, Passive Control ve Sliding Mode Control. A graphical user interface was designed using MATLAB/SIMULINK and the Graphical User Inter-face Toolbox. Through 84 different applications, performance metrics such as settling time, steady-state error, and maximum overshoot were compared based on the applied control method, aiming to determine the control technique that de-livers the best performance for the selected chaotic system. The results were pre-sented with detailed data in tables for thorough analysis.
Designing an interface for the control of chaotic systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği