Güneş Takip Sistemlerinde Maksimum Çıkış Gerilimi için Bulanık-Genetik Algoritma Tabanlı Sistem Tasarımı - Kaya, Turgay; Güler, Hasan (Fırat University, 2016)
Bu çalışmanın amacı fotovoltaik (PV) güneş panelinin çıkışındaki gerilimi maksimum yapabilmek için bulanık ve bulanık-genetik algoritma tabanlı iki eksenli güneş takip sisteminin tasarımını gerçekleştirmektir. Bu amaçla, öncelikle bir iki eksenli güneş takip sisteminin prototipi tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem, fotovoltaik güneş paneli, güneş ışığını algılayan 4 adet algılayıcı ve 2 adet doğru akım (DA) motoru ve sürücü sistemden meydana gelmektedir. Çalışmada gerçekleştirilen sistemin yazılımı LabVIEW ortamında yazılmış ve National Instrument (NI) firmasının ürettiği NI-6009 veri toplama kartı kullanılarak sistem kontrol edilmiştir. Bulanık ve bulanıkgenetik algoritma hibrit algoritması geliştirilerek, 2 adet DA motorunun konum kontrolü ile fotovoltaik güneş panelinin veriminin maksimum yapılmaya çalışılmıştır. Bir gün içerisindeki 3 farklı zaman diliminden elde edilen sonuçlar, enerji veriminin maksimum edilmesinde bulanık-genetik algoritmasının bulanık kontrolden daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir.

The aim of this paper is to develop a fuzzy and fuzzy-genetic based dual-axis sun tracking system for maximizing solar output. Firstly, a dual axis sun tracking system was designed to reach this aim. The system consists of Photovoltaic (PV) solar cell, four sensors for detecting sunlight and two DC motors. LabVIEW software and NI 6009 DAQ assistance were used to control the system. Fuzzy and fuzzy-genetic hybrid algorithms were developed to control position of two DC motor to maximize efficiency of the solar PV cell. The results which are obtained under three different time zone of a day show that fuzzy-genetic algorithm gives better results over fuzzy control for maximizing energy efficiency.
The Design of Fuzzy-Genetic Algorithm Based Sun Tracking System for Maximizing Output Voltage