Lack of association of 1513 a/c polymorp hism in p2x, gene with susceptibility to pulmonary and extrap ulmonary tubercu losisul - Kutlu, Mehmet Ali; Erol, Deniz; Konar, Vahit; Yüce, Hüseyin; Karaşenli, Ebru; Bulu, Funda; Deveci, Figen (My University, 2014)
Giriş : Latent, pulmoner ve ekstrapulmoner şeklin de farklı klinik formları olan tüberküloz, dünya genelin de ölüme sebebiyet verenh astalıkların en önemlilerin den biridir. Aday gen lerle yapılan ça lışmalarda yaygın polimorfizmlerin tüberkülozun gelişmesin de etkiliolabilece ği sonucuna varılmıştır. Bu ça lışmada P2X7 genindeki 1513 A/C polimorfizminin tüberkülozun etyopatogenezisindeki rolü-7nün ortaya çıkarılmas ı amaçlanmıştır.Materya l ve Metod: Bu çalışma 160 tüberkülozlu (71 pulmoner tüberküloz lu ve 89 ekstrapulmoner tüberkülozlu) 160 da sa ğlıklıbireyi kapsama ktadır. Genomik DNA izolasyonu gerçekleştirildikten sonra P2X7 genindeki 1513 A/C polimorfizmi PCR-RFLP meto-7duyla genotiplen dirildi.Bulg ular: AA genotipinin fre kansı kontrol grubun da %47.5, hastalarda %56.87, AC genotipinin fre kansı kontrol grubun da %39.37,h astalarda %32.5, CC genotipinin frekansı kontrol grubun da %13.12, h astalarda %10.62 olarak saptan dı. Hasta lar ile kontrol gru-bunun allel ve genotip frekansları aras ında anlamlı bir farklılık bulunamadı.Sonuç: Sonuçlarımız Türkiyenin doğu bölgesin de P2X7 genindeki, 1513 A/C polimorfizminin pulmoner ve ekstrapulmoner tüberkü-7loz h astalı ğıyla ilişkisinin olmadı ğın ı gösterdi.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Enfeksiyon Hastalıkları