Asbestsiz disk fren balatalarında sıcaklık-sürtünme katsayısı-zaman ilişkisinin incelenmesi - Mutlu, İbrahim; Öner, Cengiz (My University, 2003)
Otomotiv fren balataları çeşitli bileşenlerden oluşur. Bir fren balatası hem yüksek ve kararlı sürtünme hem de düşük aşınma sağlamak zorundadır. Asbest, bir fren balatasının temel yapı elemanı olmasına rağmen çevre kirliliği ve sağlığa olumsuz etkisinden dolayı fren balatalarında asbestin kullanımı azaltılmıştır. Bu yüzden disk frenlerinde sürtünme uygulaması için asbestsiz yeni bir fren balatası üretildi. Bu fren balatalarında asbest kullanılmadı fakat üç farklı fiber kullanıldı. Bu araştırmada asbestsiz sürtünme malzemesinin sabit basınçta sürtünme katsayısı-sıcaklık-zaman arasındaki ilişki incelendi. Test ekipmanı, deneyler için özel olarak tasarlandı.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test