EBV infeksiyonu sonrası görülen bialteral optik nevrit - Demir, Tamer; Ulas, Fatih; Kibar, Yusuf (My University, 2003)
Amaç: Epstein-Barr virüs infeksiyonu sonrası her iki gözde görülen optik nevriti vurgulamak. Olgu Sunumu: Her iki gözde ani görme azlığı şikayetiyle polikliniğimize başvuran altı yaşındaki kız çocuğunun oftalmolojik muayenesinde, görme keskinliği sağ gözde el hareketleri düzeyinde, solda 20 santimetreden parmak sayma düzeyinde idi. Ön segment muayenesinde özellik yoktu. Her iki optik disk temporalinde solukluk saptandı. Nörolojik, hematolojik ve infeksiyöz hastalıklar ile ilgili inceleme yapıldı. Hastanın periferik kan sayımında nükleusları eksantirik atipik büyük lenfositler belirlendi. EBV-VCA (Antiviral Capsid Antigen) karşı IgM ve IgG (+)'liği saptandı. Böylelikle hastaya enfeksiyöz mononükleoz tanısı konuldu ve saptanan optik nevritin Epstein-Barr virüsüne bağlı olarak geliştiği düşünüldü. Sonuç: Oftalmologlar çocuklarda görülen optik nevritlerde, Epstein-Barr virüsünü de potansiyel sebep olarak göz önünde bulundurmalıdır.
Keywords: Optik nevrit; Herpesvirüs 4; insan; Kadın; Görme keskinliği; Tanı teknikleri; oftalmolojik; Çocuk; okul öncesi; Tedavi sonucu; Metilprednizolon; Prednizolon