Relation between maternal serum leptin levels and fetal umbilical artery Doppler values in normal and IUGR pregnancies - Çelik, Hüsnü; Halefoğlu, İnsan; Parmaksız, Cem; Sapmaz, Ekrem; Atilgan, Remzi; Özcan, Zeynep (My University, 2004)
Amaç: Normal ve intrauterin gelişme geriliği fetuslara sahip gebelerde umblikal atrer Doppler değerleri ile maternal leptin düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması. Materyal ve Metot: Bu çalışma Fırat Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da 16 intrauterin gelişme geriliği (IUGR) ve 15 sağlıklı üçüncü trimester gebe kadın üzerinde yapıldı. Normal fetusa sahip gebeler Grup I, IUGR'li fetusa sahip gebeler Grup II olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm olguların gece saat 01:00-02:00 ve gündüz 10:00-11:00 aralığında olmak üzere iki kez serum leptin düzeyleri, umblikal arter pulsatilite Indeks(PI), Rezistans Indeks(RI) ve sistol/diastol oranlan (S/D) oranları belirlendi. Sonuçlar: Ortalama maternal serum leptin düzeylerinin diurnal değişimi normal gebelerde anlamlı bulunurken ( p<0.05), IUGR'ye sahip gebelerde gece gündüz arasındaki fark anlamlı bulunmadı (p>0.05). Normal fetusa sahip gebelerde maternal serum leptin düzeyleri gece saat 01:00-02:00 arasında en yüksek değerlerde bulundu. IUGR gebelerde umblikal arter Doppler değerleri ile leptin değerleri arasındaki korelasyon anlamlı iken normal fetusa sahip olgularda anlamlı bulunmadı. Tartışma: Maternal Leptin düzeyinin IUGR'nin klinik takibinde herhangi bir kullanımı henüz yoktur. Bununla birlikte, Maternal serum leptin düzeylerinin IUGR'de diurnal patternini kaybetmiş olması ve bu fetuslarda maternal leptin değerleri ile umblikal arter Doppler değişimleri arasındaki korelasyon gerek IUGR'nin tanı ve takibinde bir marker, gerekse etiyolojiye daha farklı görüş açıları getirmesi bakımından olabilir.
Keywords: Ekokardiyografi; doppler; Fetal gelişim geriliği; Gebelik; Umbilikal arterler; Leptin; Gebelik trimester; üçüncü