Soğuk bağlı kompozit demir peletlerde farklı bağlayıcıların basma dayanımı üzerine etkilerinin araştırılması - Benkli, Yunus Emre; Boyrazli, Mustafa; Artır, Recep; Çizmecioğlu, Zeki (My University, 2012)
Bu çalışmada, yerli cevher ve kömür kaynaklarımız kullanılarak demir tanesi üretiminin ilk aşaması olan soğukta sertleşebilen kompozit peletlerin üretilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda farklı bağlayıcılar kullanılarak elde edilen kompozit peletlerin basma dayanımları üzerine bağlayıcı türünün etkileri araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda Divriği A kafa manyetit konsantresi ile bağlayıcı olarak nişasta, toz novalak reçine ve melas kullanılarak peletler üretilmiştir. %2.5, %5 ve %10 oranında pirinç nişastası ilaveli peletler, etüvde 100oC, 150oC ve 200oC sıcaklıklarında 30, 60, 90 ve 120 dakika; toz novalak reçine ilaveli peletler 100oC, 150oC ve 200oC sıcaklıklarda 60, 180 ve 240 dakika ve melas çözeltisi ilave edilerek yapılan peletler ise 150oC, 200oC ve 250oC sıcaklıklarda 1, 2 ve 3 saat kurutulmuştur. Soğukta sertleşen kompozit peletler için literatürde tavsiye edilen basma dayanımı değeri 250-300 N/pelet olup, elde edilen sonuçlar bu değerlere göre karşılaştırılmıştır. Nişasta ile yapılan deneylerde en iyi sonuç %10 bağlayıcı ilaveli peletlerin 200oC’de 2 saat kurutma süresinde 205 N/pelet olarak bulunmuştur. Toz novalak reçine ile yapılan deneylerde %5 bağlayıcı ilaveli peletlerin 100oC’de 3 saat kurutma süresinde 392,28 N/pelet olarak ve %2 bağlayıcı ilaveli peletlerin 200oC’de 1 saat kurutma süresinde 421,7 N/pelet değerleri elde edilmiştir. Melas ile yapılan deneylerde ise en iyi sonuç %60 bağlayıcı ilaveli peletlerin 150oC’de 3 saat kurutma süresinde 360 N/pelet olarak bulunmuştur.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine