ELAZIĞ' DA ORTAOKUL ÜÇÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA İÇME DURUMU VE ÖĞRENCİLERİN SİGARA-SAĞLIK İLİŞKİSİ KONUSUNDAKİ BİLGİLERİ - HORASAN, ERAY (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu araştırma Elazığ il merkezi ortaokul son sınıf öğrencilerini temsil edecek şekilde seçilmiş 381 erkek ve 259 kız öğrenci ile gerçekleştirilen bir anket çalışmasıdır. Öğrencilerin sigara içme oranlarının demografik parametrelere göre hesaplanması, öğrencilerin sigara içmesiyle ilişkili faktörlerin saptanması ve sigara sağlık ilişkisi hakkındaki bilgilerinin ölçülmesi bu araştırmanın başlıca bulgularıdır. Ayrıca öğrencilerden alınan bilgilerle anne, baba, abla ve ağabeylerin sigara içme oranları da tahmin edilmiştir. Araştırmada düzenli sigara içme (haftada en az bir tane sigara içme) oranları erkeklerde %23.10 ve kızlarda %3.09 olarak belirlenmiştir. Hergün sigara içme oranları ise erkelerde %11.55 ve kızlarda %1.93 olarak bulunmuştur. Erkek öğrencilerde sosyoekonomik düzey düştükçe sigara içme oranı yükselmektedir. Kızlarda bu ilişki istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Arkadaşların, ağabey ve ablaların, aile çevresindeki sevilen büyüklerin arasında sigara içenlerin bulunması durumunda düzenli sigara içen öğrenci oranı da anlamlı olarak yükselmektedir. Öğrenciler sigaranın hastalıklarla ilişkisi konusundaki sorulara yaklaşık %60-70 oranlarında doğru cevaplar vermişlerdir. Pasif içicilik ve bağımlılık ile ilgili soruları doğru yanıtlama oranı daha yüksektir. Sigaranın başlıca fizyopatolojik etkileri hakkındaki soruları doğru yanıtlayanların oranı ise düşüktür. Öğrencilerden alınan bilgilere göre babaların sigara içme oranı %60.7, annelerin sigara içme oranı ise %10.6'dır. Çalışmamızda ağabeylerin sigara içme oranı %57.3, ablaların sigara içme oranı %14.5 olarak bulunmuştur. Bu çalışma bulguları, gençlere yönelik sigaradan koruyucu kapsamlı bir mücadele pogrammm ivedilikle uygulamaya konmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

This research is the study of a survey conducted amongst the 381 male and 259 female students selected to represent the final year secondary schools in the provience of Elazığ. The main findings of this research are based on determining the factors related to smoking habits of students, calculating the smoking prevalence rates of students according to demographical parameters and measuring their knowledge on smoking and healt relationship. Furthermore, the assessment, supported by the information received from students had been made on the rates of smoking prevalence of students family members. In the survey it was noted that regular smoking ratio (at least one in a week) for the male students had been 23.10% while for the female students this was seen as 3.09%. the percentage of daily smokers was 11.55% male students and 1.93% female students. For the male students when the socioeconomical level goes down, the rate of smoking goes up. For the female students this relation couldn't be found in statistics. It has been found that the rates of regular smoking show an increase in the presence of smokers amongst their friends, elder siblings and senior family members. Students have replied 60- 70% of correct answers on the subject of illness-smoking relationship. The ratio for the correct answers of the questions related to passive smoking and addiction is higer. But the persantage of correct answers abaut the basic physiopathological effects of smoking is lower. According to the information provided by the students it was noted that smoking prevalence of their father stand as 60.7%, while their mothers had shown the figure of 10.6%. Also we have found that elder brothers smoking prevelance as 57.3% and elder sisters as 14.5%. The findings of this study point out once again the neccessity to immediately implement a detailed programme protecting youth against smoking.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health