Apandisitlerin Perfore Olmasında Hekimlerin Rolü - Saraç, Mehmet; Bakal, Unal; Tartar, Turgay; Kazez, Ahmet (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışma geç tanılı apandisit olgularında hekimlerin rolünü belirlemek için yapıldı. Gereç ve Yöntem: Haziran 2012- 2013 döneminde kliniğimizde apandisit tanısıyla ameliyat edilen hastalar incelendi. Hastaların; yaş, cinsiyet, hastaneye başvuru süreleri, laboratuar ve radyolojik incelemeleri, histopatoloji sonuçları, alvarado skoru, ilaç kullanımları ve ilk değerlendiren hekimleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmada 100 hasta incelendi. Hastaların 70i erkek, 30u kız idi. Yaş ortalaması 10.2 yıl (3-16 yaş) idi. Başvuru süreleri ortalama 1.8 gün (8 saat-7 gün) idi. Hastaların ilk başvuru merkezi olarak 5i aile hekimliği, 36sı devlet hastanesi acil servisinde pratisyen hekim, 11i pediatri polikliniği, 48i ise hastanemiz çocuk acil servisine başvurmuştu. Hastaların 34ü akut, 27si süpüratif, 39u ise perfore apandisitti. Perfore apandisit olan 39 vakanın 10u sağlık merkezine geç başvurudan kaynaklanmıştı. Toplam 36 hastaya ilk başvuru merkezinde teşhis konulamamıştı. Perfore olan 29 hastanın 6sı 5 yaşından küçük, 11i 5-10 yaş arasında, 12si 10 yaşından büyüktü. Sonuç: Pediatri ve acil servis hekimlerinin apandisiti tanımlayamamaları dikkat çekiciydi. Ailelerin karın ağrılı çocuklarını hastaneye geç getirmeleri 2. sırada gelmekteydi. Tanıyı zorlaştıran diğer bir neden ise aile ve/veya hekimlerin başladığı medikal tedavilerdir. Çocuk cerrahları dışında diğer hekimlerin de çocuklarda akut apandisit kliniği hakkında farkındalıklarının artırılmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz.Apandisit, Akut, Perfore, Çocuk.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Acil Tıp; Pediatri; Cerrahi