Konsantrik ısı değiştirgeçlerine yerleştirilen enjektörlü elemanların optimizasyonu - Çakmak, Gülşah; Yıldız, Cengiz (My University, 2003)
Isı değiştirgeçlerinde ısı taşınım katsayısının iyileştirilmesiyle aynı kapasitede daha küçük ısı değiştirgeci imal etmek mümkündür. Isı taşınım katsayısının arttırılmasında en pratik yöntem akışın döndürülmesi yani türbülans şiddetinin artırılmasıdır. Bu amaçla yapılan çalışmada ısı değiştirgecinin sıcak akışkan tarafındaki ısı taşınım katsayısının artırılması için iç borunun giriş bölümüne dönel akış üreten enjektörlü elemanlar yerleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlardan enjektörlü elemanların kullanılmasıyla enjektörsüz sisteme göre ısı transferinde % 185' lere varan artış sağladığı görülmüştür. Tasarımı yapılan ısı değiştirgeci için maksimum ısıl verimi sağlayacak optimum değerlerin tespiti amacıyla optimizasyon yapılmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik