15 – 49 yaş kadınların acil kontrasepsiyona ilişkin bilgi ve tutumları - Doğaner, Gülbahtiyar; Bilgiç, Dilek; Doğaner, Adem; Umut, Ü. Feyzan; Kürk, Hanife; Çelik, Gülfem Elif (My University, 2011)
Giriş: Kadınlar üreme çağı boyunca istenmeyen gebelik yaşayabilirler. Korunmasız bir cinsel ilişki istenmeyen gebeliklere yol açar. Acil kontrasepsiyon korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebelik riskini azaltmaktadır. Amaç: Araştırma üreme çağındaki (15–49 yaş) kadınların acil kontrasepsiyona ilişkin bilgi ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan çalışmanın örneklemini Sivas il merkezine bağlı 20 sağlık ocağına kayıtlı olan 15-49 yaşındaki kadınlardan 01.12.2009 / 01.02.2010 tarihleri arasında sağlık ocağına başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden 297 kadın oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen, 28 maddelik soru formu kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Ver:10.0) programında sayı, yüzde olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların %27’si son yaşadığı cinsel ilişkide aile planlaması yöntemi kullanmamıştır. İstenmeyen gebelik durumunda kadınların %56.2’si doğuracaklarını söylerken, %34’ü aldıracağını veya düşürmeye çalışacağını ifade etmiştir. Kadınların %65.2’si acil kontrasepsiyon ve yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Acil kontrasepsiyon farkındalığı belli bir düzeyde olsa da, kullanım oranı ve bilgi düzeyi düşük düzeylerdedir. Kadınlara profesyonel sağlık personeli tarafından yapılacak acil kontrasepsiyon konusunda eğitim ve danışmanlık, kadınların bu konuda bilinçlenmelerini ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesini sağlayarak, kadın sağlığının korunmasına katkıda bulunacaktır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hemşirelik