AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI, MOTİVASYONEL KARARLILIK VE İLETİŞİM DOYUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ: LİSANS ÖĞRENCİLERİNDE BİR UYGULAMA - İLHAN, DİLBER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Literatürde akıllı telefon bağımlılığı, motivasyonel kararlılık ve iletişim doyumu arasındaki ilişkiler incelenmedi. Bu nedenle mevcut çalışma bu değişkenler arasındaki ilişkileri inceler. Kesitsel olarak dizayn edilen çalışmanın katılımcıları bir devlet üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileridir (n= 291). Katılımcılar, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonunu, Motivasyonel Kararlılık Ölçeği Türkçe Formunu ve Kısaltılmış Öğrenci İletişim Doyumu Ölçeğini tamamladı. Korelasyon analiz sonuçlarına göre, akıllı telefon bağımlılığı motivasyonel kararlılık ve boyutlarıyla negatif ilişki gösterdi. Öğrenci iletişim doyumunun motivasyonel kararlılık ve iki boyutuyla (uzun vadeli hedefleri takip ve mevcut hedefleri takip) pozitif korele olduğu bulundu. Regresyon analiz sonuçlarına göre; akıllı telefon bağımlılığı, motivasyonel kararlılığı ve boyutlarını negatif olarak belirledi. İlave olarak öğrenci iletişim doyumu motivasyonel kararlılığı ve iki boyutunu ( uzun vadeli hedefleri takip ve mevcut hedefleri takip) pozitif olarak belirledi. Bu sonuçlar akıllı telefon bağımlılığının, motivasyonel kararlılığı zayıflatabileceğini ve iletişim doyumununda motivasyonel kararlılığı arttırabileceğini gösterdi.

The relationships between smartphone addiction, motivational persistence and communication satisfaction have not been examined in the literature. Therefore, the current study examines the relationships between these variables. Participants of the cross-sectional designed study were students of the Faculty of Economics and Administrative Sciences of a state university (n = 291). Participants completed the Turkish Version of the Smartphone Addiction Scale-Short Version, the Turkish Version of the Motivational Persistence Scale, and the Abbreviated Student Communication Satisfaction Scale. According to the correlation analysis results, smartphone addiction showed a negative relationship with motivational persistence and its dimensions. Student communication satisfaction was found to be positively correlated with motivational persistence and its two dimensions (long-term purposes pursuing and current purposes pursuing). According to the regression analysis results, smartphone addiction negatively determined motivational persistence and its dimensions. Additionally, student communication satisfaction positively predict motivational persistence and its two dimensions (long-term purposes pursuing and current purposes pursuing). These results showed that smartphone addiction may weaken motivational persistence, and communication satisfaction may increase motivational persistence.
The relationship between smartphone addiction, motivational persistence and communication satisfaction: An application with undergraduate students
Keywords: İşletme