KRİTİK DÜŞÜNMENİN MİKRO ÖĞRETİM DERSİNDE ELEŞTİRİ BACERİSİNİ GELİŞTİRMEYE ETKİSİ (F.Ü. TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ) - SEMERCİ, NURİYE (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin Mikro Öğretim Dersinde eleştiri yapma becerilerinin geliştirilmesinde kritik düşünmenin etkisfnh belirlemektir^ Araştırmaya- 1997-1998- öğretim yüı Bahar dönemi içinde. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi üçüncü sınıf programtnda yer alan Mikro Öğretim Dersi'ni alan öğrenciler katılmıştır. Deneysel olarak planlanan- bu araştırma için üçüncü stn# örencilerinden bir deney ve bir kontrol grubu olmak üzere, herbirinde 37'şer öğrenci olan iki grup oluşturulmuştur. Araştırma, "öntest-sorrtest kontrol- gruptu" desene- uygun- olarak planlanmıştır. Deney grubuna kritik düşünmeyi geliştirmeye dayalı bir öğretim metaryali verilmiş, kontrof grubuna da verHen bu metaryahöğrettmde. kullanılmayarak geleneksel yöntem uygulanmıştır. Araştırmada veriler, Kritik Düşünme Ötçeği (Cronbach Atpha= 0.90), Kritik düşünmeyi geliştirme, modülü ve video-kaset örnek sunu izleme yardımıyla toplanmıştır. Elde edilen bulguların özeti şunlardır.. Kontrol ve deney grubunun-sontest puanlarının ortatamalart arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardır..- Deney- ve kontrol grubunun son- eleştirilerinin puan- ortatamaiaa arasında anlamlı bir farklılığın (t= -3.10) olduğu görülmüştür.. Deney grubunun son-test^ve son^ eleştiri puanlan araaında-(r= 0^4)r orta düzeyde pozitif olarak bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre önerilerden birisi şöyledir:.... Araştırmanın sonucunda kritik düşünmenin gelişebileceği ortaya çıkmıştır. Öğretim elemanlannın bu konuya dikkatleri semine^ konferans vb. ile çekilmelidir. ANAHTAR KELİMELER: Kritik Düşünme, Eleştiri Becerisi, Mikro Öğretim
The effect of thinking on the development of criticizing ability in micro teaching lesson (The example of Technical Education Faculty of the University of Fırat)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training