Şap hastalıklı besi sığırlarında salya ve eritrosit arginaz aktiviteleri - İssi, Mustafa; Kandemir, Fatih Mehmet; Başbuğ, Onur; Gül, Yusuf; Özdemir, Necmi (My University, 2010)
Bu çalışmada şap hastalığı teşhisi konan sığırların salya ve eritrosit arginaz aktivitelerinin belirlenmesi ve hastalıkta bu enzim aktivitesinin belirleyici bir özelliğinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. On sağlıklı (kontrol grubu) ve 10 şap hastalıklı olmak üzere toplam 20 besi sığırı araştırma materyalini oluşturdu. Eritrosit ve salyadaki arginaz aktivitesi tiyosemikarbazid-diasetilmonoksim üre (TDMU) metodu kullanılarak ölçüldü. Eritrosit hemoglobin miktarı siyanomethemoglobin oluşumu esasına dayalı Drabkin yöntemi, salyadaki protein miktarı ise Lowry metoduna göre saptandı. Sonuç olarak; şap hastalıklı sığırların eritrosit ve salya arginaz aktiviteleri kontrol gurubundaki hayvanlara göre önemli derecede (P<0.05) yüksek bulundu.
Keywords: Alyuvarlar; enzim aktivitesi; biyokimyasal teknikler; şap hastalığı; arginaz; besi sığırı; tükürük; hastalık belirleyiciler