APİKAL PROLAPSUSLU KADINLARIN VAJEN DOKUSUNDA ASETİLKOLİN VE OKSİTOSİN RESEPTÖRÜNÜN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL ANALİZİ VE CİNSEL FONKSİYONLARLA İLİŞKİSİ - ÖZDEN, SEREN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Pelvik organ prolapsusu (POP), pelvik organların bulundukları anatomik yerleşim yerinden daha alt seviyeye inmesi olarak tanımlanmaktadır. POP hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da hastaların hayat kalitelerini belirgin olarak bozmakta, iş, aile ve cinsel yaşamlarında sınırlılıklara neden olmaktadır. Pelvik organ prolapsusunun patofizyolojisi tam olarak bilinememekte, genetik ve çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. POP'lu hastaların uterosakral ligament ve vajeninde düz kas hücre çekirdeğinin boyutunda önemli ölçüde azalma görülmüştür. Oksitosin ve asetilkolinin de düz kas hücrelerindeki rolü bilinmektedir. Bizim çalışmamızda da düz kaslar üzerine etkisi ortaya konulmaya çalışılan oksitosin ve asetilkolinin pelvik relaksasyonda rolü olabileceği ve uterin destek dokularındaki ekspresyonlarının prolapsus ile bağlantılı olabileceği düşünülmüştür. Cinsellik, insan yaşamının en önemli parçalarından biri olan biyopsikososyal bir olaydır. İnsanda cinsel uyarana gösterilen fizyolojik tepkide asetilkolin ve oksitosin görev almaktadır. Biz de çalışmamızda POP'lu hastalardaki asetilkolin ve oksitosin düzeylerine bakarak, cinsellik üzerine etkisini bulmayı planladık. Bu çalışmaya 27 POP nedeniyle, 29 POP dışında benign jinekolojik sebeplerle opere olan toplam 56 hasta dahil edildi. "International Continence Society''nin (ICS) önerdiği "pelvik organ prolapsus quantification'' (POPQ) sistemiyle evrelendirilen hastaların vajen dokusundaki asetilkolin ve oksitosin reseptör analizi immünohistokimyasal yöntemle araştırılırken, bu dokuların asetilkolin ve oksitosin miktarları ise Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay yöntemiyle tayin edildi. Sonuç olarak, POP'u olan ve olmayan hastalarda asetilkolin ve oksitosin reseptörleri arasında fark, istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Ancak ağrı ve uyarılma dışındaki cinsel fonksiyonların POP olmayan hastalarda daha iyi olduğu gözlendi. Asetilkolin ve oksitosin miktarı arttıkça da cinsel fonksiyonlarda iyileşme izlendi. Bu nedenle asetilkolinin ve oksitosinin cinsel fonksiyonlarda iyileşme için kullanılabilecek bir tedavi seçeneği olabileceği düşünülmüştür. Anahtar Kelimeler: pelvik organ prolapsusu, vajen, asetilkolin, oksitosin, immünohistokimya

Pelvic organ prolapse (POP) is defined as the lower level of the pelvic organs from their anatomical location. Although POP is not a life threatening disease, it significantly impairs the quality of life of patients and causes limitations in their work, family and sexual lives. Although the pathophysiology of pelvic organ prolapse is not fully known, genetic and environmental factors are thought to play a role. A significant reduction in the size of the smooth muscle cell nucleus was observed in the uterosacral ligament and vagina of POP patients.The role of oxytocin and acetylcholine in smooth muscle cells is also known. In our study, we thought that oxytocin and acetylcholine, whose effects on smooth muscles were tried to be demonstrated, may have a role in pelvic relaxation and their explanations in uterine support tissues may be related to prolapse. Sexuality is a biopsychosocial event, one of the most important parts of human life. Acetylcholine and oxytocin are involved in the physiological response to sexual stimulation in humans. In our study, we planned to find an effect on sexuality by looking at acetylcholine and oxytocin levels in POP patients. A total of 56 patients who were operated for benign gynecological reasons other than 29 POP were included in this study. Acetylcholine and oxytocin receptor analysis of the patients staged with the "pelvic organ prolapse quantification" (POPQ) system recommended by the International Continence Society (ICS) are investigated by immunohistochemical method, while the acetylcholine and oxytocin amounts of these tissues are Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay method was determined by. As a result of the study, there was no significant difference between acetylcholine and oxytocin receptors in POP and non-POP patients. However, sexual functions other than pain and arousal were observed to be better in non-POP patients. As the amount of acetylcholine and oxytocin increased, sexual function improvement was observed. Therefore, it was thought that acetylcholine and oxytocin may be a treatment option that can be used for improvement in sexual functions. Keywords: pelvic organ prolapse, vagina, acetylcholine, oxytocin, immunohistochemistry
The analysis of the receptor of oxytosin and acetylcholine in the vagen tissue of women with apical prolapsus and the relation with sexual functions
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum