AVANZADE MEHMET SÜLEYMAN’IN SABAH GAZETESİNDEKİ “MUSAHABE-İ NİSÂİYE” YAZILARINDA KADIN ALGISI - Kanter, Beyhan; Çonoğlu, Salim (Hacettepe Üniversitesi, 2025)
Avanzâde Mehmet Su?leyman, Tu?rk edebiyatı ve ku?ltu?r tarihinde, özellikle kadınlara yönelik zengin ku?lliyatı ile Osmanlı kadın hareketinde etkin bir konum u?stlenmiştir. Yazar, geleneksel kadınlık tasavvurunu kapsayan göru?şlerini anlattığı yazılarında rehberlik misyonu yu?klenir. Hemen her konuda yazdığı yazılarıyla Osmanlı kadın hareketinde aktif bir rol u?stlenir, Mu?slu?man Osmanlı kadınlarına yol göstermeyi amaç edinir. Dönem içerisinde muhafazakâr kimliğiyle ön plana çıkan ve geleneksel kadınlık tasavvurunu her fırsatta vurgulayan Avanzâde Mehmet Su?leyman, Sabah gazetesinde de 1899 yılında, “Musahabe-i Nisâiye” başlığı altında kadınlara yönelik yazılar yayımlar. Bu yazılarıyla bir taraftan Mu?slu?man Osmanlı kadınlarına rehberlik ederken, diğer taraftan da du?nyanın farklı coğrafyalarındaki kadınların gu?ndelik hayat pratikleri ile ilgili bilgi verir. Öte yandan, Mu?slu?man kadınlarla Avrupalı kadınları ku?ltu?rel, örfi ve dinî unsurlar bakımından kıyaslayarak Mu?slu?man kadınlara tavsiyelerde bulunur. Avanzâde Mehmet Su?leyman’ın Sabah gazetesindeki yazılarında kadınlara yönelik cilt bakımı, gu?zellik ve sağlık ile ilgili tavsiyeleri de önemli bir yer tutar. Avanzâde Mehmet Su?leyman, Sabah gazetesindeki yazılarının bir kısmını daha sonraki yıllarda farklı yayınlarda da ele almıştır. Bu makalede Meşrutiyet Dönemi yazarlarından Avanzâde Mehmet Su?leyman’ın Sabah gazetesindeki “Musahabe-i Nisâiye” köşesindeki yazıları, dönemin sosyoku?ltu?rel özellikleri bağlamında karşılaştırmalı bir açıdan incelenecektir. Osmanlı matbuatındaki kadınlara dair yayınlarla kıyaslanarak dönemin kadın anlayışına ilişkin bir perspektif sunulacaktır.

Avanzâde Mehmet Su?leyman has taken an active position in the Ottoman women's movement, with her rich oeuvre, especially for women, in Turkish literature and cultural history. He undertakes a guiding mission in her writings in which he expresses her views encompassing the traditional vision of femininity. He, who stood out with her conservative identity within a male-dominated system and emphasized the traditional vision of femininity at every opportunity, published articles for women under the title of "Musahabe-i Nisâiye" in the Sabah newspaper in 1899. With these articles, he guided Muslim Ottoman women on the one hand and provided information about the daily life practices of women in different geographies of the world. On the other hand, he compared Muslim and European women in terms of cultural, customary, and religious elements and gave advice to Muslim women. Avanzâde Mehmet Su?leyman's advice on skin care, beauty, and health for women also took an important place in his articles in Sabah newspaper. The author covered some of his articles in the Sabah newspaper from different publications in the following years. In this article, the articles of Avanzâde Mehmet Su?leyman, one of the writers of the Constitutional Era, in his column “Musahabe-i Nisâiye” in Sabah newspaper, will be examined from a comparative perspective in the context of the socio-cultural characteristics of the period. By comparing them with publications on women in the Ottoman press, a perspective on the understanding of women in the period is presented.
Perception of Women in Avanzâde Mehmet Su?leyman’s “Musahabe-i Nisâiye” Articles in Sabah Newspaper
Keywords: Literary Studies (Other); Edebi Çalışmalar (Diğer)