MOBİL ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ İLE YAPILAN FEN ÖĞRETİMİNİN ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN VE TEKNOLOJİYE YÖNELİK TUTUMLARINA VE AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ - YILDIRIM, PELİN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma ile Mobil Artırılmış Gerçeklik (MAG) uygulaması kullanılarak gerçekleştirilen fen öğretiminin, ortaokul öğrencilerinin fen ve teknolojiye yönelik tutumlarına ve akademik başarılarına etkisi belirlenmiş, öğrencilerin MAG teknolojisine yönelik görüşleri saptanmış, sosyo-ekonomik düzeyleri farklı iki okul akademik başarı ve tutum değişkenleri açısından karşılaştırılmıştır. Karma yönteme dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Çalışma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilindeki iki farklı ortaokulun 6. sınıflarında öğrenim gören 76'sı kız, 67'si erkek olmak üzere toplam 143 (23 deney-1 grubu, 23 kontrol-1 grubu, 48 deney-2 grubu, 49 kontrol-2 grubu) öğrenci ile gerçekleştirilmiş olup, her okulda bir deney bir de kontrol grubu olmak üzere toplam 2 deney ve 2 kontrol grubu ile yürütülmüştür. Çalışma, 6. sınıf Fen Bilimleri dersi öğretim programı, vücudumuzdaki sistemler ünitesini kapsayacak şekilde toplam 8 hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Süreç boyunca deney grubunda vücudumuzdaki sistemler ünitesindeki destek ve hareket sistemi, solunum sistemi, dolaşım sistemi konularının işlenişinde MAG uygulaması olan Anatomy 4D uygulaması kullanılmıştır. MAG uygulaması kullanılırken Artırılmış Gerçeklik (AG) teknolojisiyle geliştirilen çalışma kâğıtlarından faydalanılarak görüntüler öğrencilerin tabletlerine ve akıllı tahtaya yansıtılmıştır. Çalışmanın nicel verileri; Sistemler Başarı Testi, Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın nitel verileri ise; deney gruplarında yer alan öğrencilere uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve deney gruplarındaki öğrencilerin süreç boyunca tuttukları günlükler ile toplanmıştır. Çalışma süreci boyunca elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada bağımlı değişken ile bağlantısı olan değişkenlerin istatistiksel açıdan kontrol edilmesi yani geliştirilen hipotezlerin denenmesi amacıyla ANCOVA analizi, birbirleriyle ilişkili olmayan iki örneklem ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığının denenmesi amacıyla ilişkisiz örneklemler t-testi yapılmıştır. Hem deney gruplarında yer alan öğrencilere uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile elde edilen verilerin analizinde hem de deney gruplarındaki öğrencilerin süreç boyunca tuttukları günlükler aracılığı ile elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. ANCOVA sonuçlarına göre, dersin işlenişinde kullanılan MAG uygulamasının deney gruplarındaki öğrencilerin, dersin işlenişinde mevcut ders kitabına bağlı kalındığı kontrol gruplarındaki öğrencilere oranla akademik başarı düzeylerini geliştirmede etkili olduğu, ancak fen ve teknolojiye yönelik tutum düzeylerinde etkili olmadığı görülmüştür. İlişkisiz örneklemler t-testi sonuçlarına göre, sosyo-ekonomik durumun öğrencilerin akademik başarıları üzerinde etkin bir rol oynadığı, ancak fen ve teknolojiye yönelik tutumları üzerinde etkin bir rol oynamadığı görülmüştür. Çalışmaya ait nitel veriler analiz edildiğinde öğrencilerin AG ve MAG kavramlarını yeni duydukları, çalışma süresince çeşitli problemlerle karşılaştıkları ve zaman içerisinde yaratıcılıkları doğrultusunda karşılaştıkları problemleri ortadan kaldıracak bir çözüm yolu buldukları tespit edilmiştir. Öğrenciler dersin işlenişinde MAG uygulaması kullanımının anlamayı, öğrenmeyi kolaylaştırma, net ve ayrıntılı öğrenmeyi sağlama, soyut kavramları somutlaştırma ve gözlem yapabilmeye katkı sağlama çeşitli avantajları olduğunu belirtmişlerdir.

In this study, the effects of science education using mobile augmented reality (MAR) application on students' attitudes towards science and technology and their academic achievement were determined, opinions of students about MAR technology were determined and two socioeconomic levels were compared in terms of academic achievement and attitude variables. In this research, which is based on the mixed method, a parallel pattern is used which approximates the mixed method designs. A total of 143 (23 experimental - 1 group, 23 control - 1 group, 48 experiment - 2 groups, 76 girls and 67 boys) were enrolled in Elazığ province in Elazığ during the academic year of 2017-2018, 49 control-2 groups) were carried out with the student and each school was conducted with 2 experiments and 2 control groups, one experiment and one control group. The study was carried out for a total of 8 weeks, including the 6th grade science class curriculum, the system part of our bodies. Throughout the process, Anatomy 4D application, MAR application, was used in the experimental group of our bodies to support the support and movement system, respiratory system, circulatory system. While MAR application is being used, imagery is reflected on students' tablets and smart board by using worksheets developed with augmented reality (AR) technology. Quantitative data of work; the systems were collected through the Achievement Test, Science and Technology Attitude Scale. Qualitative data of the study is; a semi-structured interview form applied to the students in the experimental groups, and diaries held by the students in the experimental groups throughout the process. The SPSS 22 package program was used to analyze the quantitative data obtained during the study period. ANCOVA analysis was used to test the developed hypotheses statistically from variables that were linked to the dependent variable in the study, and unrelated samples were t-tested to test whether the difference between the two non-related sample averages was meaningful. Descriptive analysis was used both in the analysis of the data obtained through the semi-structured interview form applied to the students in the experimental groups and in the analysis of the data obtained by the students in the experimental groups through the diaries maintained throughout the process. According to the results of ANCOVA, it was observed that the MAR application used in the processing of the lessons was effective in improving the academic achievement levels of the students in the experimental groups compared to the students in the control groups, but not in attitudes towards science and technology. Unrelated samples t-test results showed that the socio-economic situation played an active role on the academic achievement of students but did not play an effective role on science and technology attitudes. Analyzing the qualitative data of the study, it has been determined that the students have newly learned the concepts of AR and MAR, encountered various problems during the study and found a way to overcome the problems they encountered in the course of their creativity over time. They point out that the use of MAR practice has several advantages in facilitating learning, facilitating learning, providing clear and detailed learning, embodying abstract concepts, and making observations in the course of the course.
The impact of science teaching made with mobile augmented reality technology on science and technology attitudes and academic achievement of secondary school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim