İskemik/Hemorajik İnmede Serum TNF-?, IL-1? ve TGF-?2 Düzeylerinin ve Oksidan-Antioksidan Durumun Değerlendirilmesi - Ilhan, Nevin; Susam, Solmaz; Canpolat, Omer (My University, 2020)
Amaç: İnme olarak tanımlanan serebrovasküler hastalıklar; ciddi mortalite ve morbiditeye yol açan hastalıklardan biridir. İnme sonrasında proinflamatuvar ve anti-inflamatuvar sitokinlerin üretimi ve sekresyonu hem insan hem de deneysel hayvan modellerinde gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacıiskemik ve hemorajik inme patogenezinde serum TNF-?, IL-1? ve TGF-?2 düzeyleri ile oksidatif stres parametrelerinin durumunu değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışma inme tanısı almış 35 iskemik ve 35 hemorajik inmeli toplam 70 olgu, yaş ve cins olarak benzer 18 sağlıklı bireyde gerçekleştirildi. Oksidan-antioksidan durumunun değerlendirilmesi için total antioksidan durum (TAS) ve toplam oksidan durum (TOS) düzeyleri otoanalizör kullanılarak ölçüldü. Serum TNF-?, IL-1? ve TGF-?2 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Oksidan-antioksidan durum değerlendirilmesiotoanalizör kullanılarak, total antioksidan durum (TAS) ve toplam oksidan durum (TOS) düzeylerinin ölçülmesiyle gerçekleştirildi.Bulgular: Sağlıklı kontrol deneklerinde serum TNF-?, IL-1? ve TGF-?2 düzeyleri iskemik ve hemorajik inmeli hastalardan anlamlı olarak dahadüşüktü. Kontrollere göre her iki hasta grubunda azalmış TAS düzeyleri tespit edildi. Hastalardaki TOS düzeyleri ise, kontrollere göre yaklaşık 8 katyüksekti.Sonuç: Sonuç olarak, hastalar grupları ve kontroller arasında TNF-?, IL-1? ve TGF-?2 düzeylerinin oldukça farklı olduğu ve bu sitokinlerin inmepatolojisinde önemli rol oynayabilecekleri düşünülmektedir. Ayrıca, çalışmadan elde edilen sonuçlar, oksidatif stresin serebrovasküler hastalık gelişimine katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Konunun tam olarak netlik kazanabilmesi için daha fazla vakanın katıldığı uzun dönem izlemçalışmalarına ihtiyaç vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Acil Tıp