Varikoselli hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası sperm morfolojisi değerlendirmesi - Boğatekin, Meliha Canan; Ozan, Enver (My University, 2013)
Amaç: Pampiniform pleksustaki testiküler venlerin anormal genişlemesi olarak tanımlanan varikosel, çoğunlukla etkilenen testisin hacminde bir azalma ile ilişkilidir. Bugün varikoselin gerçekte üreme sistemine ne kadar hasar verdiği, bunun oluşma mekanizması üzerine çok sayıda tartışma vardır. Varikosel erişkin erkeklerin yaklaşık %15 kadarında bulunur. Bu çalışmanın amacı, tek taraflı sol grade-3 varikosel tanısı konmuş, varikoselektomi ameliyatına karar verilmiş hastaların operasyon öncesi ve aynı hastaların ameliyattan üç ay sonrası sperm ve semen parametrelerini kullanarak varikoselli hastalarda semen kalitesi ve sperm morfolojisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Semen örnekleri tek taraflı sol grade-3 varikosel tanısı konmuş, yaş ortalaması 21 olan, toplam 30 hastadan elde edildi. Ameliyat öncesi ve ameliyat edildikten 3 ay sonra sperm parametrelerine bakıldı. Likefaksiyondan sonra, semen analizi WHO kriterlerine göre Makler kamera ile yerine getirildi. Sperm morfolojisi spermac boyama tekniği kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada hastaların A hareketli sperm oranı ortalaması ameliyat öncesi %16.1' idi. A hareketli spermlerinin ortalaması ameliyat sonrası %22.3 olarak bulundu (p?0.001). Hastaların B hareketli spermlerinin ortalaması %12.53’den, %14.7‘e yükselmiş olarak bulundu (p?0.001).Baş, boyun ve kuyruk anomalileri ameliyat öncesi sırasıyla %76.2, %10.43 ve %10.9’du. Ameliyat sonrasında baş kısmında %69.30 (p=0.008) ile anlamlı düzelme görülmüştür. Boyun %12.7 kuyruk ise %11.7 ile anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Tüm hastalarda normal sperm morfoloji ortalaması ise ameliyat öncesi %3.6 iken sonrasında %6.22 olarak anlamlı bulunmuştur (p?0.001). Sonuç: Genç hastalarda ileri derecede varikosel, sperm yapısı ve fonksiyonu üzerine negatif bir etkiye sahip olduğunu ameliyat edildikten 3 ay sonra düzelmenin başladığı görülmektedir. Varikoselin sperm morfolojisinde önemli ölçüde bozukluklara neden olduğu tespit edilmiştir. Ameliyat edildiğinde spermatogenezisi olumlu yönde etkilemiştir.
Keywords: Periferik Damar Hastalıkları; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Androloji