ANLAM YARATMA SÜRECİ İÇERİSİNDE "LUPİN" VE "SQUİD GAME" DİZİLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI GÖSTERGEBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ - SOYAL, GÖZDENUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Teknolojik gelişmeler sonucu dijitalleşen medya, yayıncılık alanında büyük bir değişim yaratmıştır. Yayıncılığın dijital platformlara taşınması sonucu geleneksel mecranın popüler türü olan diziler, dijital platformlarda yer alarak alternatif bir konum edinmiştir. Belirli bir olay akışı çerçevesinde izleyiciye sunulan dizi içerikleri, birçok mesaj vererek izleyicide etkililik yaratmayı amaçlamaktadır. İzleyiciye verilen bu mesajlar ise göstergeler aracılığıyla anlam iletimi sağlamaktadır. Bu kapsamda izleme oranları bakımından üst sıralarda bulunan dizilerin sunduğu anlamlar önemli bir yer edinmektedir. Bu çalışma ile Netflix'in 2021 Ocak-Kasım ayları arasında en çok izleme oranına sahip olan iki dizisi, yarattığı anlamlar bakımından incelenmiştir. Netflix'in küresel bir dijital yayın platformu olması ve izleyici çeşitliliğinin de küresel düzeyde olması, özellikle bu platformun tercih edilmesinde etkili olmuştur. Çalışma ile her iki dizide de yer alan anlamlar, anlam yaratma unsurları üzerinden göstergebilimsel olarak analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma bağlamında Lupin ve Squid Game dizilerinde hangi anlamların iletildiğini ve ne gibi mesajlar verildiğini tespit etmek amaçlanmış olup dizilerde bulunan ortak ve farklı anlamlar da belirlenerek açıklanmıştır. Analizler sonucunda her iki dizinin de gösterge unsurları üzerinden toplumsal sorunları içeren mesajlar aktardığı ve ortak anlamların ise bu noktada birleştiği tespit edilmiştir. İzleyicilerin gerçeklik algısına hitap eden iki dizide de birçok toplumun ortak sorunlarına yer verildiği ve anlamları bu yönde ilettiği görülmüştür.

In consequence of technological developments, digitalized media tools have created a great change in the field of broadcasting. As a result of the transfer of broadcasting to digital platforms, serials, which are the popular genre of traditional media, have gained an alternative position by taking place on digital platforms. The content of the series presented to the audience within the framework of a certain flow of events, aims to create effectiveness in the audience by containing many messages. These messages given to the audience, on the other hand, provide meaning transmission through signs. In this context, the meanings of the TV series, which are at the top in terms of viewing rates, have an important place. With this study, the two series with the highest rating of Netflix between January and November 2021 are discussed in terms of the meanings they create. The fact that Netflix is a global digital broadcasting platform and its audience diversity is at a global level has been especially effective in preference of this platform. With the study, the meanings in both series were compared by semiologically analyzing through the elements of meaning creation.In the context of comparison, it is aimed to determine which meanings are conveyed and what messages are given in the Lupine and Squid Game series, and the common and different meanings in the series are also determined and explained. As a result of the analyzes, it has been determined that both series convey messages containing social problems through the sign elements and the common meanings come together at this point. It has been seen that the common problems of many societies are included in both TV series that appeal to the viewers' perception of reality and convey meanings in this direction.
Comparative semiotic analysis of "Lupin" and "Squid Game" sequences in meaning creating process
Keywords: İletişim Bilimleri