Penil fraktürlü olgularda tanı ve takip - Kanbay, Mustafa; Özdemir, Enver; Ardıçoğlu, Aslan; Yalçın, Orhan; Atikeler, Mustafa Kemal; Yüzgeç, Veysel (My University, 2003)
Penil fraktür yada korpus kavernozumun travmatik rüptürü, genellikle penise direkt travma ile gelişen ve seyrek rastlanan bir durumdur. Ereksiyon nedeniyle gerginleşen ve incelen tunika albugineayı bükülmeye zorlayan bir kuvvet, korpus kavernozumda yırtılmaya neden olur. Tanı ve tedavide uygulanacak yöntemlerle ilgili olarak henüz bir fikir birliği oluşmamıştır. Burada, Fırat Tıp Merkezi Üroloji kliniğinde penil fraktür tanısı ile tedavi edilen olgularımızı ve özelliklerini sunmayı amaçladık. Mayıs 1999 ile Kasım 2002 tarihleri arasında kliniğimizde penis fraktürü tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan, yaşları 19 ile 42 arasında (ortalama 36±9.44) değişen yedi hasta tanı, tedavi ve komplikasyonlar yönünden değerlendirildi. Tanı, anamnez (ağrı, tipik kırılma sesi, peniste şişme ve deformite) ve fizik muayene ile konuldu.Travmanın oluşundan hastaların ameliyata alınmasına kadar geçen süre 2 ile 20 saat (ortalama 7±6.87) arasında idi. Fizik muayenede üretral kanaması olan bir hastaya üretrografı yapıldı.Üretral laserasyondan korumak için hastaların tamamına 16 F üretral Foley katater takıldı. Subkoronal insizyonla yapılan cerrahi eksplorasyonu takiben hematom boşaltıldı ve fraktür bölgesi sütüre edildi.Hastaların esas yakınmaları; peniste ani bir ağrı, ödem, renk değişikliği ve ani ereksiyon kaybı şeklinde idi. Üretral kanaması olan bir hastaya üretrografı yapıldı, ekstravazasyon tespit edilerek inkomplet üretral rüptür tanısı konuldu. Geri kalan 6 hastada (%85.7), anamnez ve fizik muayene tanı koymada yeterli oldu. Bir hastada üretral lazerasyon, bir diğer hastada da derin dorsal ven rüptürü vardı. Beş hastadaki korporal rüptür onarıldı. Tunika albugineadaki yırtık 5-20 mm(ortalama 9mm) idi. Hastaların hastanede kalış süreleri 2-4 gün (ortalama 3 gün) arasında idi. Komplikasyon olarak bir hastada minimal penil kurvatür, diğer bir hastada seksüel ilişki esnasında rahatsızlık ve bir hastada da yara enfeksiyonu gözlendi. Yara enfeksiyonu kültüre uygun antibiyotikle tedavi edildi, diğer komplikasyoniar için ilave bir tedavi gerekmedi. Penil fraktür acil bir ürolojik hastalıktır. Anamnez ve fizik muayene tamamlandıktan sonra hızla cerrahi onarım yapılmalıdır. Cerrahi tedavideki gecikme korporal dokuda oluşacak fıbrotik değişikliklere bağlı olarak cinsel ilişki esnasında problemlere yol açabilir. Penil fraktür ile birlikte vasküler yaralanma nadirdir fakat bizim bir olgumuzda olduğu gibi görülebilir de. Erektil fonksiyon bozukluğu penil fraktürün önemli bir komplikasyonudur, bizim olgularımızın 24 aylık takiplerinde böyle bir komplikasyon gelişmedi. Anamnez ve fizik muayene kesin tanı ve erken tedavi için genellikle yeterlidir. Kavernozografı rutinde gerekli değildir. Fizik muayenede üretral kanaması olan hastalarda retrograd üretrografı yapılmalıdır.
Keywords: Yaralar ve yaralanmalar; Yırtık; Tedavi sonucu; Cerrahi işlemler; operatif; Kırıklar; Penis