DİŞ ETİ GÜLÜMSEMESİ TEDAVİSİNDE DUDAK REPOZİSYONUNA BOTOKSUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ - SIĞIRCI, SENANUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
DİŞ ETİ GÜLÜMSEMESİ TEDAVİSİNDE DUDAK REPOZİSYONUNA BOTOKSUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Gülümseme sırasında görünen diş eti miktarı, gülümseme ve yüz estetiğinin önemli bileşenlerinden biridir. Gülümseme sırasında diş etlerinin 2–3 mm' den fazla görünmesi 'diş eti gülümsemesi' olarak tanımlanır. Diş eti gülümsemesinin tedavisinde uygulanan işlemlerin başında dudak repozisyonu (DR) ve botoks (BTX) enjeksiyonu gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, diş eti gülümsemesi olan hastalarda tek başına yapılan DR ve DR sonrası yapılan BTX enjeksiyonunun diş eti görünürlüğünü düzeltmedeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Çalışmamız DR (n=12) ve DR+BTX (n=12) olmak üzere iki grup üzerinden yürütülmüştür. Çalışmada uygulanmış olan işlemlerin ortalama diş eti görünürlüğüne (ODG) etkisi, dudak uzunluğuna (DU) etkisi hastalarda operasyon öncesi, operasyon sonrası 1–3 ve 6. aylarda alınan fotoğraflar üzerinden ölçülmüştür. Belirtilen zamanlarda, vestibül sulkus derinliği (VSD) ölçümleri, hastaların visual analog skala (VAS) ölçeğini kullanarak gülüş estetiklerinden memnuniyetlerini değerlendirdikleri veriler ve DR sonrası 12 ve 24. saatlerde VAS ölçeğini kullanarak ağrı seviyelerini değerlendirdikleri veriler hasta takip formlarından elde edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 21 paket pogramı kullanılarak yapılmış olup, istatiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Her iki grupta da yapılan işlemler sonucu gülümseme sırasında görülen diş eti görünümünde belirgin azalma olduğu, bununla birlikte DR+BTX grubundaki diş eti gülümsemesinin 1-3 ve 6. aylarda DR grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az bulunmuştur (p < 0.05). Anahtar kelimeler: diş eti gülümsemesi, dudak repozisyonu, botoks

EVALUATION OF THE EFFECT OF BOTULINUM TOXIN ON LIP REPOSITIONING IN THE TREATMENT OF EXCESSIVE GINGIVAL DISPLAY The amount of gingival tissue visible during smiling is one of the key components of smile and facial aesthetics. A "gummy smile" is defined as a 2-3 mm or more gingival display. Lip repositioning (DR) and botox (BTX) injections are the primary procedures used in the treatment of gummy smiles. The aim of this study was to retrospectively evaluate and compare the effects of DR alone and BTX injections following DR in improving gingival visibility in patients with gummy smiles. Two groups were formed: DR (n=12) and DR+BTX (n=12). The effects of the procedures on mean gingival visibility (ODG) and lip length (SL) were measured using preoperative photographs, and those taken at 1, 3, and 6 months postoperatively. Vestibular sulcus depth (VSD) measurements at the specified times, data indicating patient satisfaction with smile aesthetics using a visual analog scale (VAS), and data indicating pain levels using a VAS scale at 12 and 24 hours post-DR were obtained from patient follow-up forms. Statistical analyses were performed using the SPSS 21 software package, and p < 0.05 was considered statistically significant. A significant decrease in gingival display during smiling was observed in both groups following the procedures. However, the gingival smile in the DR+BTX group was statistically significantly less pronounced than in the DR group at 1, 3, and 6 months (p < 0.05). Key words: gummy smile, lip reposition, botox
Evaluation of the effect of botulinum toxin on lip repositioning in the treatment of excessive gingival display
Keywords: Diş Hekimliği