Nesnelerin İnterneti (IoT) ile Akıllı Sınıf ve Öğrenci Takip Sistemi Tasarımı - Uludağ, Melih Hilmi; Ucar, Aysegul (My University, 2018)
Bu makalede, süreklilik içerisinde gelişen ve yenilenen teknolojinin imkânlarından yararlanarak, okul veya eğitimkurumları bünyesinde öğrenci takibini ve yoklamasını kontrol eden ve sınıfın kapı ve ışıklarının kontrolünü yetkilipersonellere teslim eden bir “Akıllı Sınıf (AS)” ve “Öğrenci Takip Sistemi (ÖTS)” tasarlanmış ve geliştirilmiştir.Geliştirilen sistemde iki farklı proje gerçekleştirilmiştir. AS ile eğitim kurumunda yer alan sınıfların platform bağımsız(mobil, bilgisayar, tablet vb.) yönetilmesi; ÖTS ile elektronik ortamda yoklama alınması amaçlanmıştır. Projegeliştirilirken bilişim ve akademik alanda popülerliği ile öne çıkan “Nesnelerin İnterneti (IoT - Internet of Things)”altyapısı kullanılmıştır. Sistem içerisinde haberleşme ağı ve nesne etkileşimi olan bir yapı tasarlanmıştır.Çalışma yazılım ve donanım olmak üzere iki farklı aşamadan oluşmaktadır. Yazılım aşamasında öğrenci otomasyonubenzeri bir sistem geliştirilmiştir. Donanım aşamasında ise, Radyo Frekansı ile Tanımlama (Radio FrequencyIdentification, RFID) etiketi içeren öğrenci kimlik kartları ile beraber parmak izi de alınarak ders yoklamalarında e-imzauygulaması yapabilen, sınıfın kapısını açabilen ve ışıklarını kontrol edebilen elektronik bir sistem oluşturulmuştur.Geliştirilen web sayfası online olarak çalışan bir sunucu tarafından yayınlanmıştır. Arduino’lar tüm sınıfları kendiiçerisinde organize ederek online sunucu ile ilişkisini kuran yerel bir sunucu olan Raspberry Pi sistemine bağlanmıştır.Bu ilişki bulut sistemi ile farklı bir güvenlik katmanından geçirilerek kurulmuştur. Kullanıcı şifrelerini güvende tutmakiçin RSA, MD5 gibi kripto algoritmaları sistem içerisinde etkin bir şekilde kullanılmıştır. Geliştirilen proje şu anda“www.firatots.com” sayfasında online olarak hizmet vermektedir. Gerçekleştirilen iki proje sınıf yönetimi ve projeninteknik altyapısı ile bir bütün hale getirildiğinde, Türkiye’de akıllı sınıf uygulamaları alanında başarılan ilk kapsamlıproje örneğini göstermektedir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Telekomünikasyon