Öğretim Üyelerinin Spor Etkinliklerinin Sosyolojik Olarak İncelenmesi (Doğu Anadolu Örneği) - Tel, Mikail; Köksalan, Bahadır (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı; Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan beş üniversitede görev yapan öğretim üyelerinin boş zaman etkinlikleri içinde hangi sporu tercih ettiklerini ve ne sıklıkla katıldıklarını bazı değişkenlerle spor yapma sıklıklarını, tercih etme nedenlerini ve yapmak istedikleri spor branşlarını tespit etmektir. Öğretim üyelerinde spor etkinliklerinin “arasıra ve sıklıkla” izlendiği görülürken, spor faaliyetlerine katılma durumları “arasıra ve nadiren” yüksek olarak görülmektedir. Erkek öğretim üyeleri, kadın öğretim üyelerine göre “her zaman, sıklıkla, arasıra” yüksek oranlarda spor yapmaktadırlar. Yaşları genç olan öğretim üyeleri ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanların “her zaman” spor yapma oranları yüksek değerdedir. Nadiren spor yapma oranı yaş seviyesi arttıkça oran olarak ta artmaktadır. Öğretim üyelerinin spor yapma alışkanlıklarına bakıldığında, erkek öğretim üyeleri yürüyüş ve futbolu tercih ederken, kadın öğretim üyeleri; yürüyüş, halk oyunları ve modern danslar tercih etmektedirler. Kadın öğretim üyeleri; basketbol, avcılık, vücut geliştirme, kayak, dağcılık, kürek ve binicilik gibi faaliyetlere katılmadıkları görülmüştür. Sağlığını korumak için spor yapmak en yüksek oranda tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyoloji; Spor Bilimleri