ViRANi'NiN FAKR-NAME'SiNDE MEZHEBi UNSURLAR - Atalan, Mehmet (Fırat University, 2010)
Bektaşilik hareketi, XIV. yüzyıldan itibaren Anadolu'da şekillenmeye başlamış, XVI. yüzyılda sistemleşerek gün!lmüze kadar etkisini siirdUnnUştür. Bu etkinin bir sonucu olarak Bektaşilik öğretilerini isleyen birçok sair ve yazar ortaya çıkmıştır. XVI. yüzyılda yaşayan Virıini de dönemin Bektaşi şairlerinden biridir. V!rıini'nirt Fakı-Name adlı eseri, tasavvufi akımlar ile beslenip din! ve ahlaki konular Uzerine yoğun]aşmıştır. Burada, mezheplere göre değişmeyen ve hepsinin üzerinde birleştiği, Kur'an'ın emrine ve Peygamber'in sUnnetine dayanan asgari müştereklerden oluşan özgün bir Müsl!lmanlık vardır. Ön planda tutulan din! motifler, bütün Müsl!lmanların üzerinde ittifak ettiği inanç ve ibadet esaslarıdır.
Sects Consıderatıons in Fakr-Name of Virani
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları