CBS YARDIMI İLE TOPLU KONUT ALANLARI YER SEÇİMİ; MALATYA ÖRNEĞİ - ENGİN, FAHRETTİN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknikleri kullanılarak Malatya kent merkezi ve yakın çevresi için ileriye yönelik olarak yapılacak olan planlama çalışmaları için yerleşim alanları açısından en uygun alanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; CBS yazılımı olan ArcGIS 10,1 programı kullanılarak, öncelikli olarak Malatya kenti ve yakın çevresinin doğal ve potansiyel özelliklerini ortaya koyan tematik haritalar (topoğrafya, jeoloji, toprak) oluşturulmuştur. Doğal potansiyelin sektörel kullanımlara uygunluk değeri analizi yöntemi (Reclassification) kullanılarak çalışma alanının doğal yapısını yansıtan haritalar amaca yönelik olarak sınıflandırılmıştır. Çalışma alanını oluşturan Malatya'da yerleşime uygun alanların belirlenmesinde etkili olan doğal faktörlerin (Arazi kullanım kabiliyet sınıfları, jeoloji, eğim, erozyon, bakı, yükseklik) yeniden sınıflandırılmasıyla oluşturulan tematik haritalar, ArcGIS 10.1 programının Weighted Overlay (Ağırlıklı Çakıştırma) modülü yardımıyla, farklı doğal faktörlerin faktör ağırlıklarına göre birlikte değerlendirilmesiyle ağırlıklı olarak çakıştırılmıştır. Yerleşim alanları kullanımına ilişkin olarak; ağırlıklı çakıştırma sonucunda 4 dereceli uygunluk haritaları oluşturulmuş ve yerleşim alanları kullanımına uygun alanların dağılımı belirlenmiştir. Bu şekil de tezin esas amacı olan mekan planlaması ile coğrafi mekan insan ilişkisi sağlamış olmaktadır. Coğrafyanın özünü oluşturan doğal çevre ile insan arasındaki ilişki coğrafyanın ilkelerine bağlı kalınarak ortaya konmuş ve mekanın verimli kullanımı sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: CBS, Yer Seçimi, Malatya, Planlama

In this study, Geographic Information Systems (GIS) using techniques which will be held in Malatya city center and close to the environment in terms of prospective residential areas for planning studies to determine the most suitable areas. In this context, Using GIS software, ArcGIS 10.1 software is primarily Malatya city and thematic maps demonstrating the potential features of the natural and immediate environment (topography, geology, soil) have been established. Sectoral analysis techniques use the fitness value of the natural potential (Reclassificatio's) reflect the natural structure of the study area was classified using the maps for this purpose. Effective natural factors in determining the appropriate area of the settlement in Malatya in the study area (land use capability classes, geology, slope, erosion, aspect, elevation) formed by reclassifying thematic maps, ArcGIS 10.1 program Weighted Overlay (Weighted Registration) module with the help of different natural and it overlayed with mainly based on the evaluation of the factor weighting factor. As regards the use of residential areas; 4 grade suitability maps were created mainly as a result of fitting and appropriate distribution of residential areas have been identified for field use. In this way, it is also provided that the main purpose of planning and geographical location of the venue thesis human relations. It constitutes the essence of the natural environment by adhering to the principles set forth in the geography of the region is employed as the relationship between man and space efficient. Keywords: GİS, Site Selection, Malatya, Planning
Housi?ng si?te selecti?on cri?teri?a wi?th the help of GIS; Malatya sample
Keywords: Coğrafya