Dikenli Yılan Balığı (Mastacembelus mastacembelus Banks & Solander, 1794)'nın Kas Dokusunda Bazı Ağır Metal Miktarlarının Belirlenmesi - Düsükcan, Mustafa; Canpolat, Ozgür; Calta, Metin; Şen, Dursun; Eroglu, Mücahıt (My University, 2017)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan dikenli yılan balığı (Mastacembelus mastacembelus) kas dokusunda bazı ağır metallerin birikim düzeyleri araştırıldı. Bu amaçla, balıkların yaşam bölgesinden alınan su örneklerinde ve balıkların kas dokusunda bakır (Cu), demir (Fe), çinko (Zn), krom (Cr), kadmiyum (Cd) ve kurşun (Pb) elementlerinin birikim düzeyleri araştırıldı. Pb elementinin miktarı Endüktif Eşleşmiş Plazma Optik Emisyon Spektrometre (ICP-OES) cihazının okuma duyarlılığının altında olduğundan belirlenemedi. Su örneklerindeki ağır metal konsantrasyonlarının mevsimlere bağlı olarak değiştiği tespit edildi. M. mastacembelus'un kas dokusunda tespit edilen ağır metallerin birikim oranlarının balığın vücut ağırlığı, vücut uzunluğu ve eşeyine bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak, M. mastacembelus'un kas dokusunda tespit edilen ağır metal konsantrasyonlarının Çevre Koruma Ajansı (EPA), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türk Gıda Kodeksi (TGK)'nin önerdiği kabul edilebilir ağır metal değerlerinin altında olduğu belirlendi. Bu çalışmayı, 1432 nolu münferit araştırma projesi olarak destekleyen Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (FÜBAP) Koordinatörlüğü'ne teşekkür ederiz.
Keywords: Balıkçılık; Kimya; Analitik