GÖRSEL İLETİŞİM ARACI OLARAK FESTİVAL AFİŞLERİ: ULUSLARARASI GAZİANTEP GASTRONOMİ FESTİVALİ 2019 AFİŞLERİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ - ŞAHAN, EYUP TURAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Afiş, bir fikrin, ürünün veya olayın toplu tüketim için kamusal alanda geçici olarak tanıtılmasıdır. Modern anlamda afiş 19. y.y.'da taşbaskının afişlerde kullanımı ve rekabete dayalı ekonominin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. Afişler aynı zamanda sanat eserlerinin, özellikle ünlü eserlerin reprodüksiyonları için de kullanılır ve genellikle orijinal sanat eserine göre düşük maliyetlidir. Bu araştırmada afişin fonksiyonlarından olan dikkat çekici özelliği incelenmiştir. Araştırma örneklemi olarak UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağına kabul edilen Gaziantep'in "Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin afişlerinin dikkat çekme fonksiyonları açısından Göstergebilim Çözümleme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Göstergebilimsel çözümleme eserlerde görünen ardındaki mesajları analiz etmek için kullanılan bir yöntemdir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi özelliği olan, ''betimleme araştırma" yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde grafik tasarım ve afiş hakkında temel bilgiler, ikinci bölümde araştırmanın yöntemi ve göstergebilimsel çözümleme tekniği, üçüncü bölümde afişlerinin göstergebilimsel çözümlemesi yapılmış ve elde edilen bulgular sonucunda dördüncü olarak araştırmanın sonuç kısmı oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler: Afiş, Görsel İletişim, Göstergebilim, Gaziantep

A poster is a temporary promotion of an idea, product or event in the public domain for mass consumption. In the modern sense, the poster emerged in the 19th century with the use of lithography in posters and the development of a competitive economy. Posters can be designed to be both eye-catching and informative. Posters are also used for reproductions of works of art, especially famous works, and are generally of low cost compared to the original work of art. In this study, the remarkable feature of the poster, which is one of its functions, was examined. The posters of Gaziantep's "International Gaziantep Gastronomy Festival", which was accepted to the Creative Cities Network by UNESCO as a research sample, were examined in terms of their attention-grabbing functions by using Semiotic Analysis method. Semiotic analysis is a method used to analyze the messages behind the works. The research consists of four parts. In the first part, basic information about graphic design and posters, in the second part, the research method and semiotic analysis technique, in the third part, the semiotic analysis of the posters was made and as a result of the findings obtained, the fourth part of the research was formed. Key Words: Poster, Visual Communication, Semiotics, Gaziantep
Festival posters as visual communication tools: A semiotic analysis of the international Gaziantep Gastronomy Festival 2019 posters
Keywords: İletişim Bilimleri; Güzel Sanatlar