Susurluk Havzası Akımlarının Trend Analiz Yöntemleri Kullanılarak Değerlendirilmesi - Acar, Ramazan (Fırat University, 2024)
Yıllık ortalama akım verilerinin trend analizi, daha iyi su kaynakları yönetimi, planlanması ve işletilmesi için çok önemlidir. Bu çalışmada, Susurluk Havzası üzerinde bulunan M. Kemal Paşa, Orhaneli ve Simav akım gözlem istasyonlarından alınan yıllık ortalama akım verileri Mann-Kendall, Spearman Rho ve Şen'in Yenilikçi trend yöntemleri ile test edilmiş ve istasyonlara ait eğilimler belirlenmeye çalışılmıştır ve bu yöntemlerin performansları değerlendirilmiştir. Ayrıca yıllık ortalama akım verileri regresyon analizine tabi tutulmuş ve denklem takımları elde edilmiştir. Her istasyon için azalış-artış miktarları yıllık ve 100 yıllık değişimleri m3/s cinsinden tespit edilmiştir. Sonuçlar irdelendiğinde sadece Şen'in Yenilikçi trend yöntemi analizlerinde 3 istasyon için de genel anlamda azalan bir trend tespit edilmiştir. Mann-Kendall ve Spearman Rho yöntemleri analizlerinde ise 3 istasyonda da herhangi bir trend tespit edilememiştir. Ayrıca 3 istasyona ait verilerin 100 yıllık değişim yüzdesi değerleri belirlenmiştir. Bu değerlere göre istasyonların akım değerlerinde gelecekte ciddi bir düşüş olacağı sonucuna varılmıştır.

Trend analysis of annual average flow data is very important for better water resources management, planning and operation. In this study, annual average flow data from M. Kemal Paşa, Orhaneli and Simav flow observation stations located in Susurluk Basin were tested with Mann-Kendall, Spearman Rho and Şen's Innovative trend methods and the trends of the stations were tried to be determined and the performances of these methods were evaluated. In addition, annual average flow data were submitted to regression analysis, yielding equation sets. For each station, the annual and 100-year changes in m3/s were determined. Analyzing the results, only Şen's Innovative Trend Method analysis found a general decreasing trend for all 3 stations. In the analyses of Mann-Kendall and Spearman’s Rho methods, no trend was detected in all 3 stations. In addition, 100-year percentage change values of the data of 3 stations were determined. According to these values, it is concluded that there will be a significant decrease in the flow values of the stations in the future.
Evaluation of Susurluk Basin Flows Using Trend Analysis Methods
Keywords: Civil Engineering (Other); İnşaat Mühendisliği (Diğer)