BAZI SÜBSTİTÜE HİDRAZİN TÜREVLERİNİN PROTONASYON SABİTLERİNİN DİOKSAN-SU ORTAMINDA POTANYOMETRİK METOTLA TAYİNİ - GÖKÇE, DEMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi Bazı Sübstitüe Hidrazin Türevlerinin Protonasyon Sabitlerinin I)ioksan-Su Ortamında Potansiyonıetrik Metotla Tayini Demet GÖKÇE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004; Sayfa : 54 İki aşamalı olarak planlanan bu çalışmanın ilk aşamasında, tiyazol grubu içeren I 1 ada hidrazin türevi Seli iff bazı sentezlenerek karakterize edilmiştir. Karaktcrizasyon işlemleri İR. 'i! NMR. '^C NMR gibi enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. İkinci aşamasında i-^c sentezlenen Schiff bazlarının protonasyon sabitleri %60 dioksan-%40 su ortamında, 25 ± 0.1 °( 'ı.,ı. azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddette potansiyonıetrik metotla tayin edilmiştir, Titrasj onlar sonucunda elde edilen veriler Martell-Motekaitis tarafından geliştirilen BEST bilgisayar programı ık: değerlendirilmiştir. Titrasyonlar sonucunda incelenen Schiff bazlarının tamamının üç tane protonasyon sabitinin olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan Schiff bazlarının protonasyon sabitlerine sübstilüentlcnrt etkileri incelenmek istenmiş fakat sübstitüentlerin fendik Ol 1 dışında diğer protonasyon bölgelerine uzak olması nedeniyle net bir sonuç elde edilememiştir. Anahtar Kelimeler: Tiyazol, Schiff Bazı, hidrazin, Potansiyometrik titrasyon. Protonas\on sabiti
Determination of protonation constants of some subctitueted hidrazine derivatives in dioxane-water media by potentiometric method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry