PATLAMA ETKİSİNE MARUZ KALAN SANDVİÇ PLAKLARIN DÜZGÜN PARÇACIK HİDRODİNAMİĞİ YÖNTEMİYLE ANALİZİ - ÜSTÜNDAĞ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bina ve güvenlik tesislerine karşı düzenlenen terör olayları sayısındaki artış, inşaat mühendislerini endişelendirmektedir. Yapıların patlama etkisi altında oluşturacakları hasar modelleri, can ve mal kayıplarının azaltılması açısından önem teşkil etmektedir. Patlama sonrasında meydana gelebilecek olumsuz etkileri azaltmak amacıyla birçok yapı elemanı tasarlanmaktadır. Klasik betonarme döşemelere göre tasarruf sağlayan, kolayca imal edilebilen ve birçok inşaat uygulamasında kullanılabilen sandviç plaklar da bunlara örnek olarak verilebilir. Sandviç plak geometrileri patlamaya karşı farklı tepkiler ve patlama sonrasında değişik hasar modelleri oluşturmaktadır. Buradan hareketle, tez çalışmasında 219M392 numaralı TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında patlama deneyleri yapılan sandviç plaklar, sayısal analize tabi tutulmuş ve patlama enerjisini sönümleyebilecek sandviç plak tasarımı araştırılmıştır. Patlama analizlerinde Düzgün Parçacık Hidrodinamiği, Euler, Lagrange, ALE, MM-ALE ve birçok çözüm yöntemi kullanılmaktadır. Düzgün Parçacık Hidrodinamiği Yöntemi, yüksek deformasyonlar etkisinde doğru sonuçlar verebilmesi, elemanlardaki hasar modellerini ve basınç dağılımlarını gerçeğe yakın bir şekilde çözümleyebilmesi bakımından, tez çalışmasındaki farklı geometrilere sahip olan sandviç plakların sayısal analizi için tercih edilmiştir. Sayısal analizler ANSYS Workbench/Autodyn paket programında yapılmıştır. Sayısal analizler sonucunda, tez çalışmasında kullanılan sandviç plakların farklı TNT eşdeğeri patlayıcı ağırlıklarına karşı hasar dağılımları, basınç dağılımları ve krater çukurunun oluşma şekilleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, sandviç plak kesitlerindeki değişimin patlamaya karşı eleman dayanımını etkilediği, basınç ve hasar dağılımlarını farklılaştırdığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Patlama Basıncı, Düzgün Parçacık Hidrodinamiği, Sandviç Plak, Patlama Enerjisi Sönümleme

The increase in the number of terrorist attacks against buildings and safety facilities worries civil engineers. The damage models which the structures create under the effect of explosion are important in terms of reducing the loss of life and property. There are lots of structural element that designs in order to reduce the negative effects that may happen after the explosion. Sandwich slabs, which are easy to manufacture and can be used in many construction applications, compose an example to this. Geometries of sandwich slabs, produce different responses to explosion and various damage patterns after explosion. Starting from this point of view, in the thesis study, sandwich slabs which have been made explosion tests within the scope of TUBITAK 1001 Project of number 219M392, were subjected to numerical analysis. In addition to this, the sandwich slabs design in which absorb the explosion energy was investigated. There are lots of method which being used to analyze the explosion like Smooth Particle Hydrodynamics (SPH), Euler, Lagrange, ALE, MM-ALE. The Smooth Particle Hydrodynamics Method, in terms of giving accurate results under the effect of high deformations, and analyzing the damage models and pressure distributions in the elements in a realistic way was preferred for the numerical analysis of sandwich slabs with different geometries in the thesis study. Numerical analyzes of sandwich slabs have been performed in the ANSYS Workbench/Autodyn package program. As a result of numerical analysis, damage distributions, pressure distributions and crater pit patterns have been investigated against different TNT equivalent explosive weights of the sandwich slabs. Ultimately, it has been observed that the change in cross-sections of sandwich slabs affected the resistance of the element against explosion and differentiated the pressure and damage distributions. Keywords: Blast Pressure, Smooth Particle Hydrodynamics (SPH), Sandwich Slabs, Blast Energy Absorption219M
Analysis of sandwich slabs that exposed to explosion effect by smooth particle hydrodynamics (SPH) method
Keywords: İnşaat Mühendisliği