DC-DC Konvertörler ile Bir Fotovoltaik Dizinin Elektriksel Karakteristiklerinin Elde Edilmesi - Parlak, Koray (My University, 2022)
Günlük hayatta Fotovoltaik modüllerin kullanımının artmasıyla, bu modüllerin performans parametrelerinin bilinmesi, kullanım, tasarım ve verimlilik çalışmaları açısından önemli hale gelmiştir. DC-DC konvertörler hemen hemen fotovoltaik sistemlerin çoğunda kullanılan güç elektroniği devreleridir. Bu devreler aynı zamanda bir yük emülatörü olarakda kullanılabileceğinden, fotovoltaik modüllerin elektriksel karakteristik eğrilerini elde etme amaçlı da kullanma olanağı da sunmaktadır. Bu çalışmada bir fotovoltaik dizinin, farklı tip DC-DC konvertörler kullanılarak elektriksel karakteristiklerinin elde edilişi gösterilmiştir. Sistem Matlab-Simulink ortamında benzetimi yapılarak hem homojen ışımada hem de farklı kısmi gölge senaryolarında sonuçlar incelenmiştir. Ardından bu karakteristiklerin kullanılan konverter tipi göz önüne alınarak karşılaştırılması yapılarak maksimum güç izleyici yöntemlerinde nasıl kullanılabileceği açıklanmıştır.
Keywords: Fotovoltaik diziler; kısmi gölge koşulları; Elekretriksel karakteristikler; maksimum güç noktası.