DÎNÎ BİR KAVRAM OLARAK BEREKETİN MÂHİYETİ - UYSAL, NAFİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
"Bereket", kelime ve terim olarak tarih boyunca bütün dinlerde kendini gösteren bir fenomendir.Biz de bu çalışmamızda dînî bir kavram olan ?bereket? olgusunu ve ?bereket?in mahiyetini Kur'an ayetleri ve hadislerle ortaya koymaya çalıştık.Çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde tezin hazırlanması sırasında takip edilen metot ve yararlanılan kaynaklar konusunda bilgi verilmiştir.Birinci bölümde, ?bereket? kavramının hangi anlamlara geldiği, ilahî dinlerde ve beşerî kültürlerde bereketin nasıl algılandığı konusu incelenmiştir.İkinci bölümde, ?b-r-k? kökünün türevlerinin geçtiği ayetler tespit edilerek Kur'an-ı Kerim'de ?bereket? kavramının ifade ettiği anlamlar etraflıca izah edilmiştir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci ana kaynak olan Sünnet'te, ?bereket? kavramının ifade ettiği anlamlar temel hadis kaynaklarına başvurularak ortaya konulmuştur.Üçüncü bölümde ise; ?bereket? kavramının ilgili bulunduğu ?rızık? ve ?ecel? konularına değinilmiş ve bu iki konudaki ?artma-eksilme? problemleri ele alınmıştır.

As a word and term, ?Barakah (Abundance)? is a phenomenon that displayed itself in all the religions along the history.And in this study, we attempted to introduce the ?barakah (abundance)? phenomenon and the ?barakah (abundance)? content as a religious concept through the verses of Qu?ran and Hadiths.Our study consists of an introduction and three parts.In introduction part, information is provided about methods followed and sources used during the preparation of thesis.In the first part, meanings of the concept of ?barakah (abundance)? and how it is perceived in divine religions and human culture are examined.In the second part, verses where derivatives of ?b-r-k? root are determined and meanings that ?barakah (abundance)? concept mentions in the Holy Qu?ran are explained in detail. Also, in the Sunnah that is the second main source after the Holy Qu?ran, meanings mentioned by the concept of ?barakah (abundance)? are presented by applying to the basic hadith sources.In the third part, ?rızq (livelihood)? and ?ajal (time of death)? topics related to the concept of ?barakah (abundance)? are discussed and ?increase-decrease? problems in these two topics are treated.
The content of barakah (abundance) as a religious concept
Keywords: Din