BETONARME YAPILARIN BİLGİSAYARLA PROJELENDİRİLMESİ ÜZERİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM - SARGIN, RIFAT (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi BETONARME YAPILARIN BİLGİSAYARLA PROJELENDİRİLMESİ ÜZERİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM Rıfat SARGIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 88 Bu çalışmada, betonarme yapıların tasarımını yapan inşaat mühendislerinin profesyonel kullanımı için alternatif bir program hazırlanmıştır. Kullanım kolaylığı sağlamak için Visual BASIC yazılım dili kullanılmıştır. Visual BASIC'in görsel gücünün kullanılması ve kullanım kolaylığı sağlaması bu çalışmanın en önemli amacıdır. Bu programda, sadece düşey hareketli ve ölü yükler dikkate alınmıştır. Yatay yük etkileride kolayca programa eklenebilir. Seçenekli menü sistemi kullanılarak kullanıcıya tasarım boyunca yol gösterilmektedir. Tanımlanan yapıya gerekli sabit özelliklerin pek çoğu önceden program içine kaydedilmiştir ve ayrıca değişiklik yapılabilmeye uygundur. Yapı eleman özelliklerinin bazıları programın başlangıcında tanımlanır ve bu bilgiler tekrar tanımlanmadan kullanılabilir. Bütün yapı elemanları grafiksel olarak tanımlanabilir. Bu kullanıcıya hızlı veri girişi sağlar. Hazırlanan paket programı modüler olarak hazırlanmıştır. Böylece değişik hesaplama adımlan için farklı alternatifler sağlanabilir. Tüm hesaplamalar ve yük kabulleri ilgili Türk standartlarına göre düzenlenmiştir.Hazırlanan programın piyasadaki diğer programlardan daha iyi kullanıcı ara yüzüne ve daha kolay veri girişine sahip olduğu görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Visual BASIC, Betonarme Taşanını, Yapı Analizi

Ill SUMMARY Master Thesis AN ALTERNATIVE APPROACH TO DESIGN OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES BY COMPUTER Rıfat SARGIN Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Civil Engineering 1998, Page: 88 In this study, an alternative program was prepared to design of reinforced conrete structures for professional use by civil engineers. Visual BASIC programming language was used in order to provide a user-friendly enviroment. The usage of visual power of Visual BASIC programming language and the providing of user-friendly environment was the main important aim in this study. Only, the vertical service and dead loads were considered in the program. The lateral load effects also can be easily incorporated into the program. A selective menu system was used and it guides the user throughout the design procedure. The most of the required constant properties for the defined structure were pre-recorded in the program, and it also allows to use for any change. Some of the properties of structural elements were defined at the beginning of the program and a this information can be used without any re-definition. All the structural elements can be defined on a graphical environment. This provides a tremendously fast data definition to the user.IV The proposed package is prepared as a moduler program. Therefore it provides an easy alternation in various calculation steps. All the calculations and load assumptions were made according to related Turkish Standards. It has been concluded that, the prepared package has better user interface and data enterence than the existing programs. KEY WORDS: Visual BASIC, Reinforced Concrete Design, Structural Analysis,
An Alternative approach to design of reinforced concrete structures by computer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering