Kolorektal kanserlerde prognostik faktörler - Türkoğlu, Ahmet; Çetinkaya, Ziya; Girgin, Mustafa; Ayten, Refik; Kanat, Burhan Hakan; Binnetoğlu, Kenan; Aksu, Ali (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız kolorektal kanserli hastalarımızda prognostik faktörlerin sağ kalım üzerine etkilerini retrospektif olarak incelemektir. Yöntemler: Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1994 ve 2005 yılları arasında kolorektal kanser tanısıyla cerrahi tedavi uygulanan 154 hasta içerisinden 126 hastanın klinik kayıtları, patoloji ve ameliyat raporları geriye dönük olarak incelendi. Hastalarda belirlenen prognostik faktörlerin 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık sağ kalım, genel sağ kalım (GSK) ve hastalıksız sağ kalım (HSK) üzerine etkileri araştırıldı. Sağ kalım süreleri ay olarak hesaplandı. Bulgular: Hastaların 72 (%57,1)si erkek, 54 (%42,9)ü kadın olup yaş ortalaması 57,5 ± 15,2 idi. Ortanca takip süresi 44,5 ay idi. Hastalarda ortanca GSK 60 ay idi. 2,5 ve 10 yıllık GSK oranları sırasıyla %59,5, %46,0 ve %42,9 idi. Ortanca HSK evre I-III kanserli hastalarda 62 ay ve toplamda 40 ay olarak bulundu. Tek değişkenli analizde patolojik evre, kanserin evresi, T evresi, lenf nodu tutulumu, metastaz, cerrahi sınır, preoperatif CEA düzeyi ve uygulanan cerrahi tedavi hem GSK hem de HSK ile ilişkili bulundu. Yaş ve histolojik tip sadece GSK ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde kanserin evresi, T evresi ve metastaz GSK ve HSK açısından anlamlı bulunan bağımsız prognostik parametreler olarak değerlendirildi. Sonuç: Kolorektal kanserlerde cerrahi tedavi sonrası sağ kalımı etkileyen çok sayıda prognostik faktör mevcuttur. Sağ kalımı daha isabetli tahmin etmek amacıyla, bağımsız prognostik faktörlerin yanında, diğer prognostik faktörleri de içeren bir skorlama sistemi daha geniş serilerle oluşturulabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji; Cerrahi