BRONKOPULMONER DİSPLAZİ GELİŞEN PREMATÜRELERDE SERUM CC16 VE BAL SIVISINDA TGF B-1, KASPAZ-3, 8, 9 DÜZEYLERİ - TOSUN, MEHTAP DURUKAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Son yıllarda tıpta kullanılan teknolojilerin ilerlemesi ve yenidoğan yoğun bakım tedavilerindeki yüz güldürücü gelişmeler nedeniyle erken doğan bebeklerin yaşama oranları artmıştır. Buna paralel olarak prematür doğumların uzun dönem komplikasyonlarından olan bronkopulmoner displazi (BPD) sıklığında da artış olmuştur. Ancak bu antitenin erken tanınmasını sağlayarak tedaviyi yönledirecek belirteçler henüz tanımlanamamıştır. Bu amaçla, bu çalışmada BPD gelişimi ile Klara hücre salgılatıcı protein (CC16), transforming growth faktör beta-1 (TGF-ß1), kaspaz-3, kaspaz-8, kaspaz-9 düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı ve bu belirteçlerin erken dönem belirteci olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.Çalışmada gebelik yaşı 32 haftanın altında prematüre doğan ve entübe edilen bebeklerden yaşamın 1, 3, 14 ve 28. günlerinde bronkoalveolar lavaj ve serum örneği alınmıştır. Bunlardan çalışma kriterlerine uygun olan BPD gelişen 21 ve gelişmeyen 20 bebek olmak üzere toplam 41 olgu çalışmaya dahil edilmiştir.Klara hücre salgılatıcı protein düzeyleri kontrol grubuna göre hasta grubunda tüm zamanlarda yüksek olarak bulunmuştur. Gruplar arasında 14. gün ve 28. gündeki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).Transforming growth faktör beta-1 hasta grubunda yaşamın 1. ve 3. gününde kontrol grubuna göre yüksek izlenmiştir. Fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05).Kaspazlarda, 1. gün değerleri hasta ve sağlam gruplarda benzer değerlerde iken üçüncü gün sonuçlarına bakıldığında hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05).Çalışmada CC16 ve TGF-ß1 düzeylerinin hasta grubunda tüm zamanlarda yüksek olduğu görülmüştür. Bronkopulmoner displazi gelişiminde rolü olduğu kabul gören apoptozisin özellikle ekstrensek yolak üzerinden artmış olduğu anlaşılmıştır.Sonuçta; CC16, TGF-ß1 ve kaspazların, BPD gelişiminin belirlenmesinde ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yol gösterici olabileceği tespit edilmiştir.

In recent years survivals of premature infants are increased because of the medicine techniques and treatments in newborn intensive care unit get better. Nevertheless bronchopulmonary dysplasia (BPD) frequencies are increased. However the markers that direct the treatments are not defined yet. In this study the relationships between clara cell secretory protein (CC16), transforming growth factor beta-1 (TGF-ß1), caspase-3, caspase-8 and caspase-9 levels are investigated.In this study, bronchoalveolary lavage and plasma specimens are taken at 1st, 3rd, 14th and 28th days in premature infants who are intubeded and born under 32nd gestational weeks, 41 cases are included into this study (21 cases had BPD, 20 cases in control group).Clara cell secretory protein levels are found higher in BPD group than control group in all times. The difference between 14th and 28th days are found significant statistically (p<0.05). Transforming growth factor beta-1 levels are found higher in BPD group than control group at 1st and 3th days (p<0.05). Caspase levels are found same in patient group and control group at 1st day. But in 3rd day caspase levels are found higher in BPD group and there is a statistical significance (p<0.05).Clara cell secretory protein and TGF-ß1 levels are found higher in all groups. Apoptosis that plays role in the development of BPD is increased especially in extrinsic pathway.Finally, we found that CC16 and TGF-ß1 and caspase levels can determine in formation of BPD and can be useful in development of new treatment methods.
Serum levels of CC16 and Bal fluid levels of TGF B-1 Caspase-3,8,9 in premature infants who develop bronchopulmonary dysplasia
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları