PROF. DR. SALİM KOCA'NIN HAYATI VE ESERLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - ALTAY, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada hayatı boyunca kendini akademik ve sosyal olarak çok yönlü geliştiren, Selçuklu tarihçisi Prof. Dr. Koca'nın, hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Ele alınan eserleri, kitaplar ve makaleler olarak 2 bölümde detaylı bir şekilde incelenerek bilgiler sentezlenerek aktarılmıştır. Prof. Dr. Koca, Türk tarihi, Selçuklu tarihi ayrıca Türk kültür ve medeniyet tarihi alanında birçok çalışma yaparak, farklılığını yardımcı bilim dallarından yararlanıp eserlerinde görülebilir şekilde sunarak ortaya koymaktadır. Prof. Dr. Koca, tarihi olayların farklı pencerelerden bakıp, yorumlanabileceğini, eserlerini geniş bir bakış açısıyla kaleme aldığını, Türkiye Selçuklu tarihi eserinde farklı olarak tip tahlili yaptığını, Türk tarihinin her dönemine hâkim olduğunu eserlerine yansıtabilmiştir. Milli değerlerine bağlı ve mensup olduğu milletin tarihini aktarmanın her tarihçinin sosyal bir sorumluluğu olduğunu belirterek, bilgilerini gerek yazılı gerek sözlü her zaman aktarmayı amaçlamıştır. Genel Türk Tarihi alanında çok önemli bir yeri olan çalışmaları inceleyerek eser inceleme çalışmalarına katkıda bulunarak alanı zenginleştirmeyi yapmış olduğumuz çalışmada amaçlayarak çalışmamızı tamamladık.

In this study, Seljuk historian Prof. Dr. Koca's life and works are discussed. The discussed works were analyzed in detail in 2 sections as books and articles, and the information was synthesized and transferred. Prof. Dr. Koca makes many studies in the field of Turkish history, Seljuk history, and the history of Turkish culture and civilization, and reveals his difference by making use of auxiliary sciences and presenting them in a visible way in his works. Prof. Dr. Koca was able to reflect in his works that historical events can be viewed and interpreted from different perspectives, that he wrote his works from a broad perspective, that he made a different type analysis in the Turkish Seljuk historical work, and that he dominated every period of Turkish history. He stated that it is a social responsibility of every historian to convey the history of the nation to which he belongs and who is loyal to his national values, and always aimed to convey his knowledge both verbally and in writing. We have completed our study, aiming to enrich the field by contributing to the study of works by examining the studies that have a very important place in the field of General Turkish History.
An investigation into the life and works of Prof. Dr. Salim Koca
Keywords: Tarih