Lisansüstü Eğitim Gören Sağlık Çalışanlarının Yengeç Sepeti Sendromu Deneyimleri - Baydili, İrem Tanyildizi; Emül, Eda; İrdam, Burcu (Gümüşhane Üniversitesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, lisansüstü eğitim gören sağlık çalışanlarının çalışma hayatlarında karşılaştıkları Yengeç Sepeti Sendromu deneyimlerini derinlemesine incelemektir. Özellikle sağlık kurumlarında lisansüstü eğitim alan bireyler, akademik ve mesleki gelişimleri nedeniyle çevrelerinden gelen desteğin yanı sıra engelleyici tutumlara da maruz kalabilmektedir. Nitel araştırma desenine sahip bu çalışma, fenomenolojik yaklaşım temelinde tasarlanmış ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi, bir üniversite hastanesinde görev yapan ve lisansüstü eğitim almış sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. Tematik analiz ile değerlendirilen veriler aracılığıyla, katılımcıların mesleki gelişim süreçlerinde karşılaştıkları direnç biçimleri, rekabet algıları ve dayanışma düzeyleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, örgüt içi kıskançlığın bireysel motivasyonu ve kurumsal verimliliği olumsuz etkilediğini göstermekte; çözüm önerileri ise destekleyici örgüt kültürünün güçlendirilmesine odaklanmaktadır.
Experiences of Graduate Healthcare Workers with the Crab Basket Syndrome
Keywords: Nitel Araştırma; Örgütsel Davranış; Sağlık Çalışanları; Yengeç Sepeti Sendromu.