Elmanın karbonhidrat kaynağı olarak yonca silajına katılma olanağının araştırılması - Ciftci, Mehmet; Çerçı, I. Halil; Dalkılıç, Bestami; Güler, Talat; Ertaş, O. Nihat (My University, 2005)
Bu çalışmada yonca gibi güç silolanan yemlerin silolanmasında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılan arpa kırması ve şeker gibi katkı maddelerine alternatif olarak elma katılması amaçlanmıştır. Silaj materyali olarak yonca kullanılmış ve yoncaya katılan karbonhidrat kaynakları silaj gruplarını oluşturmuştur. Buna göre % 1 şeker katılan grup şeker grubunu (Ş-Grup), % 10 arpa kırması katılan grup arpa grubunu (A-Grup) ve % 10 elma katılan grup elma grubunu (E-Grup) oluşturmuştur. Silajlar 45 gün sonra açıldı ve ham besin madde bileşimleri, fermentasyon ürünleri ve ham besin maddelerinin sindirilebilirliği tespit edildi. Hayvan denemesi için 30 kg canlı ağırlıkta 6 adet ivesi erkek toklu kullanılmıştır. Silajların fiziksel değerlendirme ve fleig puanlamasında gruplar arasında bir farklılık tespit edilmemiş ve her üç silajında iyi kalitede olduğu gözlenmiştir. Ham besin madde bileşimleri ve ADF, NDF düzeyleri her üç silaj grubunda da benzer çıkmıştır, pH ve amonyak değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir farklılık tespit edilmemiştir.Yapılan hayvan denemesinde günlük canlı ağırlık artışı ve günlük kuru madde tüketimi üç deneme grubunda da benzer çıkmıştır. Ruminal pH ve ruminal amonyak değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri her üç deneme grubunda da birbirine benzer bulunmuştur. Sonuç olarak, yonca gibi yem bitkilerinin silolanması sırasında şeker ve arpa kırması yerine elma gibi şeker içeriği yüksek olan meyveler rahatlıkla silajlara karbonhidrat kaynağı olarak katılabileceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Sindirilebilirlik; yem tüketimi; hayvan yemleme; kuzu; canlı ağırlık artışı; besin maddesi içeriği; elma; yonca silajı; baklagil silajı