HZ. ALİ'NİN HAYATI İLE İLGİLİ FARKLI RİVAYETLERİN TESPİTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - AYYILDIZ, MEHMET ALİ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Hz. Ali, çocukluğundan itibaren Hz. Peygamber'in yanında kalmış, O'nun yanında büyümüş, hayatının her safhasını Hz. Muhammed'in yanında geçirmiştir. Biz de bu çalışmamızda Resûlullah'ın en yakınında olan Hz. Ali'nin, Mekke dönemindeki doğumundan başlayarak, Hz. Peygamber'in vefatına kadar hayatından önemli bölümler aktardık. İslam dünyasında hakkında binlerce eser yazılmış ve halen yazılmakta olan Hz. Ali'yi ön plana çıkaran en temel faktör, Hz. Resûlullah'a her konuda teslimiyet göstermiş olmasıdır. Bu kadar ön planda olan bir sahabînin hayatı yazılırken, daha fazla değerli kılma adına, bazen çok farklı rivayetlerle karşılaşmak mümkündür.

Hz. Ali had stayed with Hz. Mohammed since he was a child, had grown up and spent every phase of his life with him. And in this study of ours, we have conveyed important parts from the life of Hz.Ali, who was closest to the Prophet, beginning from his birth during Mecca period until Our Master the Prophet's death. The most fundamental element featuring Hz. Ali, who has been written about thousands of works and is still being written about in İslamic world, is his bowing to the will of Hz. the Prophet in every point. While the life of such a prominent Companion of Prophet Mohammed is being written, it is sometimes possible to come across with quite different rumours in order to make it more valuable.
The determination and evaluation of different narratives related to Hadrat Ali's life
Keywords: Din; Tarih