Esrar Kullanımının Yol Açtığı Tedaviye Dirençli Bir Psikotik Bozukluk Olgusu - Kargın, Maral; Hiçdurmaz, Duygu (My University, 2019)
Bu çalışmada esrar kullanımına bağlı psikotik bozukluk tanısı alan olgu ve uygulanan bireysel danışmanlık sürecitartışılmaktadır. 2014 yılı Haziran-Temmuz aylarında danışan, haftada bir kez olmak üzere toplam 8 kez ev ziyareti ile takip edilmiştir. Danışanın danışmanlık sürecinde değişim için gösterdiği yüksek motivasyon ve kararlılığı,sürecin dışında kalan zamanlarda sosyal destek yetersizliği, aile içi çatışmalar, sosyal etkileşimde bozulma, verilen ödevleri yerine getirmede isteksizlik ve uygun akran desteğinin olmayışından dolayı devam ettirememiştir.Bu durum, danışmanlık süreci boyunca edinilen beceri ve farkındalıklara rağmen bu süreçte destek olan psikiyatrihemşiresi için bir çıkmaz olmuştur. Birey danışmanlık süreci tamamlandıktan yaklaşık üç ay sonra madde kullanımına geri dönmüştür. Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde danışmanlık sürecinin tamamlanmasındansonra bir yıl içinde güçlendirme terapilerinin belli aralıklarla uygulanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Keywords: Madde Bağımlılığı; Psikiyatri