LİSE ÖĞRENCİLERİNDE SANAL İLETİŞİM ARAÇLARININ KULLANIMI, İNTERNET BAĞIMLILIĞI SIKLIĞI VE KAS İSKELET SİSTEMİ ETKİLENİMİ - ARCA, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2022)
İnternet kullanımına bağlı gelişen bağımlılık düzeylerinin saptanması ve yaratacağı sağlık problemlerinin önüne geçmek, adölesan sağlığı açısından önemlidir. Bu araştırmada, lise öğrencilerinde sanal iletişim araçlarının kullanımı, internet bağımlılığı sıklığının saptanması ve bu bağımlılığın kas iskelet sistemi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu çalışma, Diyarbakır ilinin 4 ilçesindeki 986 lise öğrencisinin katılımı ile yürütülmüştür. Öğrencilere literatür taranarak hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi ve Vizuel Analog Skala ile online anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %64.1'i kadın olup, yaş ortalamaları 15.65±1.40 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin kullandığı sanal iletişim araçları, %96.9 televizyon, %31.3 kendine ait bilgisayar/tablet, %47.1 kendine ait cep telefonu olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin%26.2'sinin internet bağımlısı (%17.2hafif derecede bağımlı, %7.8 orta derecede bağımlı ve %1.1 şiddetli derecede bağımlı) olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin son 12 ay içerisindeki kas iskelet sistemi sorunlarının başında %61.3 ile boyun ağrıları gelirken, %31.2 ile bel bu süreçte kişilerin normal yaşam aktivitelerini etkileyen en önemli bölge olmuştur. İnternet bağımlılarının son 1 yılda yaşadıkları kas iskelet sistemi ağrılarının tüm vücut bölgelerinde, son 7 gün içinde yaşadıkları kas iskelet sistemi ağrılarının da dirsekler hariç diğer tüm vücut bölgelerinde bağımlı olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Öğrenciler arasında sanal iletişim araçlarının kullanımının yaygın olduğu, internet bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğu ve bu bağımlılığın birçok vücut bölgesinde yaşanılan kas iskelet sistemi ağrıları ile aktivite kısıtlılıklarına yol açtığı belirlenmiştir. Adölesan sağlığı açısından internet bağımlılığı ve kas iskelet sistemleri problemleri konuları okul sağlığı programlarına entegre edilebilir.

It is important for adolescent health to determine the addiction levels that develop due to internet use and to prevent the health problems it will cause. In this study, it was aimed to determine the use of virtual communication tools, the frequency of internet addiction in high school students and the effects of this addiction on the musculoskeletal system. This descriptive and cross-sectional study was conducted with the participation of 986 high school students in 4 districts of Diyarbakır.Online questionnaire method was applied to the students with The Sociodemographic Information Form prepared by scanning the literature, The Young Internet Addiction Scale, The Nordic Musculoskeletal System Questionnaire and The Visual Analog Scale. 64.1% of the students participating in the study were women, and the mean age was found to be 15.65±1.40. The virtual communication tools used by the students were determined as 96.9% television, 31.3% their own computer/tablet, 47.1% their own mobile phone.It was determined that 26.2% of the students were internet addicted (17.2% mild addicted, 7.8% moderate addicted and 1.1% severe addicted).While neck pain was the leading musculoskeletal system problems of the students in the last 12 months with 61.3%, the waist was the most important region affecting the normal life activities of the individuals in this process with 31.2%.It was determined that the musculoskeletal pain experienced by the internet addicts in the last 1 year in all body parts and the musculoskeletal pain experienced in the last 7 days in all body parts except the elbows were statistically significantly higher than the non-addicted group (p<0.05). It has been determined that the use of virtual communication tools is common among students, internet addiction levels are high, and this addiction causes musculoskeletal pain and activity limitations in many body parts. In terms of adolescent health, internet addiction and musculoskeletal problems can be integrated into school health programs.
The use of virtual communication tools, the frequency of internet addiction and musculoskeletal effects in HİGH school students
Keywords: Halk Sağlığı